Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Modranie prstov môže značiť aj autoimunitné ochorenie - sklerodermiu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Maroš Černý

Sklerodermia, podobne ako roztrúsená skleróza, lupus, psoriáza či reumatoidná artritída, je choroba, pri ktorej imunitný systém útočí na bunky tela.

Bratislava 13. júla (TASR) – Závažné autoimunitné ochorenie sklerodermia postihuje kožu a viaceré orgány vrátane pľúc, srdca či obličiek. Choroba, označovaná aj ako sesternica roztrúsenej sklerózy, je nevyliečiteľná, ale ak sa včas podchytí, je možné zachovať dobrú kvalitu života pacientov.

Jedným z prvých príznakov je zmena farby článkov prstov, ktorá sa na začiatku môže javiť ako tzv. alergia na chlad. „Pri prvom príznaku modrenia a belenia prstov rúk treba vyhľadať lekára. Praktický lekár by mal pacienta poslať k príslušnému špecialistovi. Niekedy je to cievny lekár, ktorý by pri diagnostickom postupe nemal zabúdať na toto ochorenie a čo najskôr vyhľadať aj reumatológa a urobiť komplexné reumatologické vyšetrenie,“ vysvetľuje reumatologička Alena Tuchyňová.

Sklerodermia, podobne ako roztrúsená skleróza, lupus, psoriáza či reumatoidná artritída, je choroba, pri ktorej imunitný systém útočí na bunky tela. V tomto prípade bunky spojivového tkaniva, teda chrupavky, kožu, krvné cievy, väzy a šľachy. Imunitný útok spôsobuje zápal a poškodenie. Čo je poškodené, to chce telo rýchlo zahojiť, a preto produkuje veľké množstvá kolagénu. Nadprodukciu kolagénu odborníci nazývajú fibróza. Pacientom zhrubne koža, a dochádza k fibróze rôznych orgánov, najčastejšie srdca, pľúc, obličiek a tráviaceho systému. Jej závažnosť sa pohybuje od miernej až po život ohrozujúcu.

Sklerodermia postihuje ženy trikrát častejšie ako mužov. Podľa odhadov tvoria ženy od 30 do 50 rokov 80 percent postihnutých. Choroba sa však môže rozvinúť v každom veku. Presný mechanizmus vzniku a príčiny ochorenia stále nie je objasnený, preto na ňu doteraz neexistuje ani účinná liečba. Výskumníci však naznačujú, že na ochorenie existuje genetická predispozícia. Majú tiež podozrenie, že spúšťačmi môžu byť aj externé vplyvy, ako napríklad prekonanie niektorých vírusových infekcií, dlhodobé vystavovanie sa chemikáliám a toxínom vrátane istých drog a liekov.

Pacientom so sklerodermiou sa dlhodobo venuje pacientska organizácia Nádej pre pľúca, ktorá spolupracuje na kampani #nanechtemalovane. Tá upozorňuje na príznak, ako je zmena farby článkov prstov niečím typicky ženským, teda nalakovanými nechtami.