Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Na zamrznuté jazero treba ísť vždy minimálne vo dvojici

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ak sa ľad preborí, treba nájsť miesto, kde je najhrubší a pokúsiť sa dostať späť na ľadovú plochu.

Bratislava 31. januára (TASR) - Na zamrznuté jazero treba ísť vždy minimálne vo dvojici, aby mohla druhá osoba v prípade potreby zavolať pomoc. Pri deťoch by mala byť vždy zodpovedná dospelá osoba, ktorá vie zhodnotiť situáciu. V prípade preborenia ľadu, prepadu a ohrozenia života treba okamžite volať záchranné zložky na číslach 150 alebo 112. Vyplýva to z rád odborníkov Ministerstva vnútra SR.

Ak sa ľad preborí, treba nájsť miesto, kde je najhrubší a pokúsiť sa dostať späť na ľadovú plochu. "Treba zachovať rozvahu, v studenej vode dochádza k rýchlemu vysileniu a podchladeniu. Pomôcť si môžeme, ak máme pri sebe napríklad hokejku, použiť ju takým spôsobom, že ju položíme pred seba a ňou si vieme rozložením váhy pomôcť," načrtol rezort.

Ak má svedok na dosah preborenú osobu, môže jej podať napríklad konár, hokejku, prípadne použiť ťažné lano z auta, a tým jej pomôcť dostať sa na breh.

"V prípade praskania ľadu pod nohami treba okamžite rozložiť váhu, a to tým, že si ľahneme a roztiahneme ruky, a ak je to možné, opustime ľadovú plochu," radí ďalej rezort. Ľad treba opustiť plazením po ceste, po ktorej sme prišli, aj keby bola dlhšia, keďže vieme, že je bezpečná.