Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Povinné očkovanie sa týka aj dospelých

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dospelým, ktorí neabsolvovali povinné preočkovanie, prípadne o ňom nevedeli, odporúča Urad verejného zdravotníctva kontaktovať ich lekára a informovať sa o ďalšom postupe.

Bratislava 9. mája (TASR) - Povinné očkovanie sa týka aj dospelých. Po dosiahnutí veku 30 rokov je treba absolvovať preočkovanie proti záškrtu a tetanu. S preočkovaním sa ďalej pokračuje každých 15 rokov. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Očkovanie sa podľa neho hradí z verejného zdravotného poistenia.

"Tetanus a záškrt sú zákerné choroby preto, že k infekcii môže dôjsť nenápadne a úvodné príznaky nemusia byť dostatočne alarmujúce, aby ste vyhľadali potrebnú lekársku pomoc. Zdravotný stav infikovaného sa však môže rapídne zhoršiť, pričom nákaza dokáže spôsobiť vážne trvalé následky alebo smrť," upozornil.

Tetanus je infekčné ochorenie nervového systému spôsobené toxínom, ktorý produkuje baktéria Clostridium tetani, vysvetlil úrad. "Vstupnou bránou infekcie je otvorená rana, prípadne popálenina," doplnil. Baktéria v tele vylučuje toxín, ktorý sa krvou a lymfou môže dostať do nervových buniek.

Ochorenie sa prejavuje kŕčmi žuvacieho svalstva, šijového svalstva a neskôr celého trupu pri plnom vedomí. Pri kŕčoch trupového svalstva hrozí podľa ÚVZ poškodenie stavcov, poškodenie miechy či ochrnutie, ktoré môže byť smrteľné. K úmrtiu najčastejšie dochádza pri kŕčoch dýchacieho svalstva, ktoré znemožnia pacientovi dýchať.

Pri záškrte sa nákaza prenáša vdychovaním kontaminovaného vzduchu. "Prameňom nákazy je chorý človek," priblížil úrad. Ochorenie podľa neho spôsobuje odolná baktéria Corynebacterium diphtheriae, ktorá dokáže v tele vyprodukovať nebezpečný toxín. Ten ohrozuje srdce, obličky a nervový systém. Vyznačuje sa preto častými srdcovými a neurologickými komplikáciami. "Najzávažnejšou formou je postihnutie hrtana, ktoré sa môže skončiť udusením v priebehu niekoľkých hodín," zdôraznil.

Kombinovaná očkovacia látka podľa ÚVZ poskytuje ochranu pred oboma ochoreniami. Dospelým, ktorí neabsolvovali povinné preočkovanie, prípadne o ňom nevedeli, odporúča úrad kontaktovať ich lekára a informovať sa o ďalšom postupe. "V prípade, že máte akékoľvek ďalšie otázky o očkovaní, okrem vášho ošetrujúceho lekára sa môžete obrátiť aj na poradne očkovania, ktoré sú zriadené pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v SR," dodal.