Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Pri balení do pôrodnice treba pamätať na doklady či lieky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na pôrodnej sále by sa žena mala cítiť čo najpohodlnejšie.

Bratislava 14. septembra (TASR) – S prípravami a balením do pôrodnice je ideálne začať okolo 36. týždňa tehotenstva. „Do pôrodnej sály budete potrebovať základné veci pre seba a pripraviť by sa mal aj váš partner,“ vysvetlila pôrodná asistentka Elena Drapáčová. Povinnou výbavou sú osobné doklady, ktoré bude žena v nemocnici potrebovať nielen na preukázanie svojej totožnosti, ale aj dieťaťa.

"Nevyhnutné doklady sú občiansky preukaz, karta poistenca a tehotenská knižka, ktorá je v tehotenstve vaším druhým občianskym preukazom. Mali by ste ju nosiť neustále pri sebe," povedala. Budúce mamičky by si mali pripraviť aj ďalšie doklady. "Nemali by zabudnúť na kópiu sobášneho listu, prípadne vyhlásenie o otcovstve, ktoré si vybavia vopred na matrike. Ak je žena rozvedená a nový partner uzná svoje otcovstvo, je potrebné vybaviť si zápis o uznaní otcovstva a priniesť rozsudok o rozvode," zdôrazňuje Drapáčová. Treba myslieť aj na výsledky špeciálnych vyšetrení.

Na pôrodnej sále by sa žena mala cítiť čo najpohodlnejšie. "Vezmite si krátku nočnú košeľu, najlepšie jednu do zálohy. Prezuvky, ktoré sú vhodné aj do sprchy, a osušku, prípadne väčší uterák," radí pôrodná asistentka. "Pri predýchavaní kontrakcií sa vysušujú sliznice nosa. Praktické je mať po ruke sprej do nosa s morskou soľou a balzam na popraskané pery. Energiu vám dodá napríklad hroznový cukor, prípadne plátok čokolády. Pribaľte si minerálnu vodu na osvieženie,“ hovorí Drapáčová.

V hygienickej taštičke nesmú chýbať lieky, drogéria, hygienické vreckovky a toaletný papier. Vhodné je si pribaliť vlastný príbor a pohár. Ženám, ktoré nosia kontaktné šošovky, Drapáčová radí vymeniť ich počas pobytu na pôrodnej sále za dioptrické okuliare. Ak je so ženou na pôrodnej sále partner, môže si priniesť domáce oblečenie a prezuvky. Tiež pitie, prípadne niečo malé na zahryznutie.