Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V boji proti závislosti od fajčenia je dôležité psychické nastavenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plán odvykania si od tabaku môže pomôcť stanoviť lekár či iný odborník. Dôležité je najskôr stanoviť si deň, odkedy človek prestane fajčiť.

Bratislava 2. júna (TASR) - Na tom, či fajčiar skoncuje so svojím zlozvykom naraz alebo postupne, v skutočnosti nezáleží. Najdôležitejšie je psychické nastavenie. Upozornila na to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Plán odvykania si od tabaku môže pomôcť stanoviť lekár či iný odborník. Dôležité je najskôr stanoviť si deň, odkedy človek prestane fajčiť. "Prehodnoťte všetky svoje neúspešné pokusy. Zhodnoťte, v akých situáciách ste zlyhali a čo bolo pre vás najproblematickejšie. Len tak sa dokážete vyhnúť starým chybám," spresnila Račková.

Pri odvykaní pomáha aj spísanie si všetkých pomôcok a spôsobov, ktoré proces odvykania uľahčia. Môže ísť o psychologickú podporu od rodiny, žuvačky proti fajčeniu či nikotínové náplasti. "Pokiaľ ide o farmakologickú liečbu, na trhu je dostupných niekoľko druhov liekov. Správne dávkovanie liekov musí určiť lekár, postupy je nevyhnutné s ním konzultovať," zdôraznila Račková.

ÚVZ tiež odporúča robiť si záznamy, kedy fajčiar čelí nutkaniu zapáliť si cigaretu, prípadne kedy abstinujúci takémuto momentu takmer neodolá. "Vďaka záznamom si tieto momenty môže neskôr prejsť s odborníkom. Presné záznamy využije odborník na podporu v krízových situáciách, aby mal fajčiar svoje nutkanie pod kontrolou," vysvetlila Katarína Blažová z poradne na odvykanie od fajčenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, hlavné mesto.

ÚVZ pripomína, že počas prvých štyroch týždňov od ukončenia fajčenia sa môžu vyskytnúť abstinenčné príznaky, ktoré súvisia s tým, že sa telo postupne zbavuje zvyškového nikotínu. Medzi najčastejšie abstinenčné príznaky patria neodolateľná chuť na nikotín, zvýšený apetít, poruchy spánku, pretrvávajúci kašeľ, symptómy chrípky či zmeny nálad a zápcha.