Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

RADÍME: Základom úspešnej liečby je dodržiavať rady lekára

Na snímke pracovník rádiodiagnostického oddelenia Nemocnice v Spišskej Novej Vsi sleduje monitory počítača počas otvorenia nového pracoviska počítačovej tomografie (CT) v Spišskej Novej Vsi 11. septembra 2019, archívna foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

AOPP preto pacientom odporúča počúvať lekára, pýtať sa ho a dodržiavať predpísanú liečbu.

Bratislava 17. júna (TASR) - Aby liečba fungovala, treba dodržiavať rady lekára. Upozorňujú na to odborníci z Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) v projekte Lieky s rozumom. V rozvinutých krajinách pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) koná podľa odporúčaní lekára len polovica pacientov trpiacich chronickými ochoreniami.

Adherencia, teda dodržiavanie odporúčaní lekára týkajúcich sa užívania liekov, medicínskych pomôcok, ale napríklad aj rád týkajúcich sa zmeny pacientovho životného štýlu či zúčastňovania sa terapeutických sedení, má pri liečbe zásadný význam,“ hovorí prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Adherenciu podľa nej môže podporiť aj dôvera, ktorú pociťuje pacient k svojmu lekárovi. „Žiaľ, stále veľa pacientov stanovenú liečbu nedodržiava. Niektorí občas zabudnú liek užiť, iní zase nedodržiavajú čas užitia lieku alebo si menia dávku. Ďalší napríklad zabudnú na odporúčanie od svojho lekára či lekárnika, či lieky majú užívať pred jedlom alebo po jedle. Kombinujú ich s inými liekmi alebo potravinami, s ktorými daný liek vytvára nežiaduce interakcie. A nájdu sa aj takí, ktorí liečbu samovoľne ukončia,“ menuje problémy pri užívaní liekov.

Pacienti podľa WHO prerušujú liečbu aj preto, lebo sa im zlepší zdravotný stav a odmietajú brať ďalšie lieky, ale aj preto, lebo s liečbou nie sú spokojní, majú nedostatočné informácie o chorobe či nerealistické očakávania účinkov liečby.

AOPP preto pacientom odporúča počúvať lekára, pýtať sa ho a dodržiavať predpísanú liečbu. „Mali by sme sa zaujímať a v prípade potreby si aj zaznačiť, v akých časových rozpätiach máme užívať predpísané lieky, s čím ich nemáme kombinovať a čo máme robiť v prípade, ak nám spôsobia nejaké vedľajšie účinky. Pokiaľ nám lieky z nejakého dôvodu nesadnú, nemali by sme ich bezhlavo ihneď vysadzovať a nikomu o tom nepovedať. Ale naopak, ísť za svojím lekárom a riešiť s ním túto situáciu,“ hovorí Lévyová.

Ak berieme antibiotiká a lekár nám stanoví, že ich máme brať desať dní, určite by sme nemali skončiť po siedmich dňoch, ani v prípade, ak sa už cítime fit. A ak nám lekár poradí, že by nášmu stavu prospela pravidelná mierna fyzická aktivita a úprava stravy, mali by sme sa o to pokúsiť,“ dodala prezidentka AOPP.