Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri spracovaní i skladovaní potravín treba dodržiavať päť zásad

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako priblížila Iveta Trusková z ÚVZ, v roku 2014 orgány verejného zdravotníctva v SR vykonali 37.766 kontrol, z toho 28.315 v zariadeniach reštauračného stravovania.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Tohtoročný Svetový deň zdravia (7.4.), ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia už v roku 1950, sa nesie v znamení bezpečnosti potravín. V nadväznosti na ústredné logo akcie „Od farmy na tanier robme potraviny bezpečné“ Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) s rezortnými ministerstvami školstva a pôdohospodárstva na dnešnej tlačovej besede predstavili zásady bezpečnosti a kvality výroby, skladovania, prípravy i konzumácie potravín.


Vo vzťahu k spotrebiteľovi zorganizoval ÚVZ informačnú kampaň. Jej súčasťou je i leták, v ktorom nabáda na dodržiavanie piatich zásadných opatrení, ktoré by mali konzumenti v domácnostiach dodržiavať. V skratke ide o udržiavanie čistoty, oddeľovanie surových a uvarených potravín, dôkladné varenie najmä mäsa, hydiny a rýb, skladovanie potravín pri bezpečnej teplote a napokon používanie neškodných surovín a vody.

Ako priblížila Iveta Trusková z ÚVZ, v roku 2014 orgány verejného zdravotníctva v SR vykonali 37.766 kontrol, z toho 28.315 v zariadeniach reštauračného stravovania. Z celkového počtu 12.978 vyšetrených vzoriek bolo celkovo nevyhovujúcich 991, čo predstavuje 7,64 percenta. Mikrobiologicky nevyhovujúcich bolo 891 vzoriek potravín (9,37 %) z celkovo vyšetrených 9509 vzoriek, a to najmä pre porušenie kritérií procesu výroby. Z dôvodu chemickej kontaminácie nevyhovelo 58 vzoriek potravín (0,45 %) najmä pre prekročenie stanovených limitov pre prídavné látky a kontaminanty.

Vo vzťahu k výrobe, skladovaniu, predaju, spracovaniu i podávaniu potravín sú na Slovensku mnohé nadštandardné legislatívne nariadenia a hygienické opatrenia, konštatovali zástupkyne z rezortu školstva a pôdohospodárstva. Kým v školstve je hlavná pozornosť sústredená na kvalitu podávanej stravy v školských a predškolských zariadeniach, ministerstvo pôdohospodárstva sa okrem činnosti svojich kontrolných orgánov zameriava aj na propagáciu výroby kvalitných domácich potravinárskych produktov, ktorým udeľuje značku kvality domáceho pôvodu.