Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Nitre testovali systém zachraňujúci vlasy pri chemoterapii

Testovanie systému Paxman Foto: Teraz.sk/ Accelerate

Liečbu zatiaľ lekári vyskúšali v prípade 12 pacientok, z toho u troch nedošlo k vypadaniu vlasov.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Ženy, ktoré podstupujú liečbu rakoviny chemoterapiou, sa musia pripraviť aj na stratu vlasou. Ako poukázala onkopsychologička Mária Andrašiová, tá zasahuje ženu vo viacerých rovinách. "Jednak je to strata alebo zníženie sebavedomia v dôsledku zmeny vizáže," priblížila s tým, že holá hlava pripomína chorobu a vyvoláva i necitlivé reakcie okolia. V nitrianskej nemocnici teraz však testujú systém, ktorý vie vlasy zachrániť.

Chemoterapia dokáže zabíjať rakovinové bunky v celom tele, keďže útočí na všetky rýchlo sa deliace bunky. To však zároveň vedie k nežiaducim účinkom, keďže v tele sú aj normálne bunky, ktoré sa rýchlo delia. Ide najmä o bunky krvotvorby v kostnej dreni, bunky výstelky tráviaceho traktu, ale tiež bunky vlasových korienkov. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky preto patria hnačky, zvracanie, poruchy krvotvorby a imunity, či strata vlasov.

V nitrianskej fakultnej nemocnici v súčasnosti skúšali systém Paxman, ktorého cieľom je strate vlasov pri chemoterapii zabrániť. Ten ochladzovaním pokožky hlavy znižuje prekrvenie vlasových korienkov, čím sa spomalí ich metabolizmus. Vďaka ich zníženej aktivite potom chemoterapia nezasiahne vlasové korienky v takej veľkej miere. Liečbu zatiaľ lekári vyskúšali v prípade 12 pacientok, z toho u troch nedošlo k vypadaniu vlasov.

"Chceme pokračovať ďalej, aj s pani z nadácie Na pomoc onkologickým pacientom sme hovorili, že sa budeme snažiť zabezpečiť finančné prostriedky buď cez občianske združenie, alebo nadácie na zabezpečenie tohto prístroja. Zdôraznil by som, že nepôjde o platenú službu, je to pre naše pacientky a pre nás má zmysel aj to, keď len jednej pacientke nevypadajú vlasy," povedal nitriansky klinický onkológ Juraj Detva.