Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Regionálne nemocnice pravdepodobne nevypovedajú zmluvy s Union ZP

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rada ANS odporúča nemocniciam združeným v ANS pokračovať v zmluvnom vzťahu s Union zdravotnou poisťovňou.

Bratislava 26. marca (TASR) - Regionálne nemocnice zrejme nevypovedajú zmluvy so súkromnou Union zdravotnou poisťovňou (ZP). Rada Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) im dnes odporučila, aby pokračovali v zmluvnom vzťahu s touto poisťovňou.

"Rada ANS odporúča nemocniciam združeným v ANS pokračovať v zmluvnom vzťahu s Union zdravotnou poisťovňou," vyhlásil dnes po zasadnutí rady Marián Petko, predseda asociácie, ktorá združuje desiatky regionálnych nemocníc.

Malé a stredné nemocnice pritom žiadali, aby Union ZP odstránila zo zmlúv tzv. degresívny koeficient. Ten v praxi znamená, že ak nemocnica presiahne dohodnutý finančný objem, zdravotné výkony poisťovňa uhradí vo výške 60 percent z dohodnutých zmluvných cien. Petko po rokovaní so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a Union ZP 14. marca povedal, že keď degresívny koeficient Union neprehodnotí, nevylučuje, že rada vyzve nemocnice k vypovedaniu zmlúv. Union ZP však tento utorok (25. 3.) rozhodla, že požiadavke regionálnych nemocníc neustúpi.

Hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová uviedla, že ich postup je transparentný a spravodlivý, motivuje nemocnicu efektívne plánovať zdravotnú starostlivosť a zároveň jej dáva istotu, koľko dostane uhradené, a to aj napriek zmluvne dohodnutému finančnému objemu. "Požiadavka zrušiť degresívny koeficient je úplne nelogická, poškodzuje nemocnice a vyvstáva otázka, prečo si Všeobecná zdravotná poisťovňa takúto podmienku diktuje," povedala Smatanová.

Šéf asociácie totiž pred niekoľkými dňami uviedol, že ak Union ZP zachová v zmluve s nemocnicou degresívny koeficient, nemocnica sa musí rozhodnúť, či zmluvu s ňou vypovedá. Ak nie, musí podľa Petka počítať s tým, že od VšZP dostane menej peňazí. "Union ZP považuje postup zo strany štátnej VšZP a ANS za neprimeraný a v právnom štáte neprípustný nátlak," podčiarkla v utorkovom stanovisku hovorkyňa Union ZP.

Štátna VšZP dnes vyhlásila, že zváži právne kroky "v súvislosti s tvrdeniami Union ZP na adresu VšZP." Hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková povedala, že zmluvné vzťahy s ASN pre obdobie od 1. apríla dohodla ešte 14. marca a vylučuje, že by ich niečím podmieňovala. "Zmluvné vzťahy VšZP s ANS nie sú ničím podmienené," podčiarkla. Tvrdenia, že VšZP diktuje podmienky iným zdravotným poisťovniam sa podľa nej nezakladajú na pravde. "Zmluvné vzťahy medzi ANS a ostatnými zdravotnými poisťovňami VšZP nerieši a nevstupuje do nich," doplnila Gašparíková.