Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Regulačný úrad povolil Union ZP zníženie základného imania

Foto: TASR

O zníženie požiadala súkromná poisťovňa v decembri minulého roka.

Bratislava 16. marca (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) schválil žiadosť Union zdravotnej poisťovne na zníženie jej základného imania o desiatky miliónov eur. O zníženie požiadala súkromná poisťovňa v decembri minulého roka.

"Rozhodnutie bolo vydané 31. januára a lehota na vykonanie úkonu bola stanovená do 30. júna," povedala pre TASR hovorkyňa úradu Soňa Valášiková. Podľa obchodného registra má zatiaľ Union ZP ešte základné imanie v hodnote 72,05 milióna eur.

V decembri 2012 o pláne Union ZP znížiť základné imanie na 3,5 milióna eur informoval ako prvý denník Hospodárske noviny. Časť peňazí sa má použiť na pokrytie starých strát a zvyšok má smerovať k akcionárovi poisťovne. Viacerí analytici vtedy pre denník poukázali, že tento krok môže súvisieť aj s avizovanými plánmi vytvoriť na Slovensku iba jednu zdravotnú poisťovňu.

Union zdravotná poisťovňa má vyše 400.000 poistencov. Je dcérskou spoločnosťou medzinárodnej finančnej skupiny Achmea B. V. so sídlom v Holandsku, ktorá je zároveň najväčšou poisťovňou v Holandsku.