Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Respiračných ochorení neubúda, neprechádzajú však do chrípky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Oproti 21. týždňu vzrástol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v Banskobystrickom kraji veľmi mierne (o necelé percento).

Banská Bystrica 31. mája (TASR) - Aj keď epidemiológovia očakávali skôr pokles chorobnosti na respiračné ochorenia, predsa bol 22. kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení ich rovnakého a v niektorých okresoch zvýšeného výskytu. Oproti 21. týždňu vzrástol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) veľmi mierne (o necelé percento), no z týchto ochorení sa nevyvinula chrípka či jej podobné ochorenia (CHPO) v takom počte ako v uplynulých týždňoch. TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

V medzitýždňovom porovnaní zaznamenali epidemiológovia pokles takmer o tretinu. Na pôvode ochorení sa podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Svedčí o tom podľa hovorkyne aj počet komplikácií z týchto ochorení, ktorý z minulotýždňových 3,5 percenta klesol na 2,5 percenta.

V 22. týždni na základe analýz z hlásení 49 percent lekárov pre deti a dorast a rovnakého percenta lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, v absolútnych číslach 3612 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1122 osôb na 100.000 obyvateľov. Tento údaj je takmer úplne identický s výskytom ARO v rovnakom týždni vlani.

CHPO sa vyskytli v 141 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 44 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach opäť v okrese Lučenec (617 chorých), ďalej sú to Rimavská Sobota (544), Revúca (418) a Žarnovica s takmer 450 chorými. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Banská Štiavnica, Lučenec a Brezno. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO medzi žiakmi základných škôl (1100), adolescentmi (874) a seniormi (791). Najmenej prípadov je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom.