Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort chce riešiť problematiku mŕtvych duší v registri poistencov

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Inštitút finančnej politiky na ministerstve financií už v roku 2018 upozornil, že zdravotné poisťovne dostávajú poistné aj za poistencov, ktorí sú už po smrti, ale nie je o tom informácia v evidencii.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce riešiť problematiku tzv. mŕtvych duší v centrálnom registri poistencov. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu noviel zákonov o zdravotnom poistení a o poisťovníctve.

"Súčasný stav zákonných noriem neumožňuje efektívne riešenie problematiky evidencie tzv. 'mŕtvych duší' v centrálnom registri poistencov," priblížil rezort v materiáli. Chce sa zamerať na riešenie problematiky evidencie osôb v extrémne vysokom veku bez vykázanej zdravotnej starostlivosti.

Inštitút finančnej politiky (IFP) na ministerstve financií už v roku 2018 upozornil, že zdravotné poisťovne dostávajú poistné aj za poistencov, ktorí sú už po smrti, ale nie je o tom informácia v evidencii.

Vlani na problém s tzv. mŕtvymi dušami upozorňovala strana SaS. Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vedie centrálny register poistencov, vtedy reagoval, že nie všetky úmrtia sa mu ohlásia. Úrad nepoprel, že register má nedostatky. Poznamenal však, že ich eliminovanie a odstránenie nie je v rukách úradu, keďže dáta čerpá v prvom rade od matrík a zdravotných poisťovní.