Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort financií podal návrh na zrušenie rozsudku v spore s Unionom ZP

Foto: TASR

Slovenská republika prehrala dlhotrvajúci spor s holandským vlastníkom Union ZP v decembri 2012.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovensko podalo koncom januára 2013 na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea, ktorá vlastni Union zdravotnú poisťovňu (ZP), zaplatiť celkom 25 miliónov eur. Pre TASR to dnes potvrdil Tlačový odbor Ministerstva financií SR.

"Dôvodov na podanie návrhu na zrušenie rozsudku bolo viacero - napríklad to, že predmetná dohoda o podpore a vzájomnej ochrane investícií je neplatná, arbitrážny tribunál rozhodol o veci, ktorá nie je pokrytá v arbitrážnej doložke a tiež to, že uznanie alebo vykonateľnosť rozsudku by bola v rozpore s verejným poriadkom," uviedol rezort financií.

Návrh bol podaný v zákonnej trojmesačnej lehote, teda podľa nemeckého občianskeho súdneho poriadku. Jeho podanie by malo zabrániť prípadnej vykonateľnosti doterajšieho rozsudku voči SR a eliminovať snahy o vymáhanie a exekúcie. Ešte predtým sa Slovensko v decembri obrátilo na Vyšší krajinský súd s takzvaným Schutzschrift. Ten mal zabrániť predbežnej vykonateľnosti rozsudku v Nemecku, o ktorú Achmea mohla požiadať.

Slovenská republika prehrala dlhotrvajúci spor s holandským vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy a kompenzáciu škody, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne. Premiér Robert Fico (Smer-SD) vtedy vyhlásil, že tento verdikt nie je právoplatný a "nikto nejde nič platiť".