Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva apeluje na opatrnosť pred ochorením COVID-19

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ďalší vývoj ochorenia budú podľa neho ovplyvňovať viaceré faktory. Ministerstvo situáciu monitoruje. Zdôraznilo, že z hľadiska opatrení je dôležitá situácia v zdravotníckych zariadeniach.

Bratislava 21. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR apeluje na opatrnosť pred ochorením COVID-19. V rizikových situáciách odporúča nosenie respirátorov, v prípade miernych príznakov respiračného ochorenia preventívnu izoláciu. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu.

"Leto je síce v plnom prúde, no treba byť opatrný - ochorenie COVID-19 je stále medzi nami," skonštatoval. Poukázal na skutočnosť, že nárast pozitívnych prípadov v rámci PCR testov už eviduje aj Slovensko. Podľa neho stále existuje riziko vzniku nových variantov nového koronavírusu.

Ďalší vývoj ochorenia budú podľa neho ovplyvňovať viaceré faktory. Ministerstvo situáciu monitoruje. Zdôraznilo, že z hľadiska opatrení je dôležitá situácia v zdravotníckych zariadeniach. "Aj na základe toho sa budú prípadne prijímať ďalšie opatrenia," ozrejmilo MZ.

Zdôraznilo, že väčšina obyvateľov už získala nejakú formu imunity buď očkovaním, alebo prekonaním ochorenia. T bunky podľa neho poskytujú ochranu aj niekoľko rokov po očkovaní či prekonaní ochorenia.

Rúška či respirátory sa podľa rezortu odporúčajú najmä na miestach s väčšou koncentráciou ľudí, ako hromadné podujatia či prostriedky verejnej hromadnej dopravy. "V čase dovoleniek je v záujme každého nasadiť si respirátor aj na letiskách či v lietadlách," dodal.

Prekrytie horných dýchacích ciest sa odporúča tiež ľuďom s trvalo oslabenou imunitou, chorobami srdca, pľúc, cukrovkou a inými závažnými ochoreniami. MZ poukázalo na to, že nosiť by ich vo vlastnom záujme mali tiež seniori, tehotné ženy, dojčiace matky či osoby, ktoré pociťujú príznaky ochorenia. "Ochranný prostriedok dýchacích ciest chráni nielen osobu, ktorá ho má nasadený, ale aj všetkých v jej okolí," skonštatovalo.

Ministerstvo upozornilo, že respirátor je naďalej povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára i zákazníkov lekární. Odporučilo tiež dodržiavať hygienické opatrenia - dezinfikovať a umývať si ruky.

Pri respiračných ochoreniach podľa neho treba zostať doma. "Je dobré izolovať sa od ostatných, nechodiť do kolektívov a chrániť seba aj ostatných používaním respirátora. Odporúčame otestovať sa antigénovým testom," dodal rezort. V prípade, že problémy pretrvajú, má pacient kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Ten pri podozrení odporučí testovanie PCR testom.

Zdôraznil, že najlepšou ochranou pred komplikáciami z ochorenia sú vakcíny. Zároveň pripomenul, že pripravuje aj nákup nových adaptívnych vakcín na variant omikron.