Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva chce vedieť o stretnutiach lekárov a farmafiriem

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo by ho potom zverejnilo na svojom webe. Opatrenie sa nepáči výrobcom generických liekov.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) plánuje v navrhovanej novele zákona o liekoch nariadiť farmafirmám, aby rezortu poskytli zoznam stretnutí s lekármi. Ministerstvo by ho potom zverejnilo na svojom webe. Opatrenie sa nepáči výrobcom generických liekov. Právna norma by mala v prípade schválenia vo vláde, v parlamente a po podpise prezidenta platiť od 2. januára 2013.

Podľa novely by farmafirmy mali ministerstvu predložiť najneskôr prvý deň v mesiaci plán stretnutí svojich lekárov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti alebo zdravotníckymi pracovníkmi na ďalší kalendárny mesiac. Najneskôr v posledný deň mesiaca by zas mali rezortu doručiť zoznam uskutočnených stretnutí za predchádzajúci mesiac. Obsahovať by mal meno, priezvisko a dátum narodenia lekárskeho zástupcu farmafirmy, ktorý zdravotnícke stretnutie vykonal, a tiež meno, priezvisko a adresu sídla lekára či zdravotníckeho pracovníka. V zozname by nemal chýbať ani dátum stretnutia. „Farmaceutická spoločnosť je povinná oznámiť bezodkladne národnému centru zoznam lekárskych zástupcov, s uvedením mena, priezviska a dátumu narodenia lekárskeho zástupcu, ktorí sa zúčastnili na odbornom podujatí,“ píše sa v materiáli.

Podľa podpredsedu asociácie generických výrobcov GENAS Ivana Kraszka opatrenie zhorší podnikateľské prostredie. „Nám to nie je celkom jasné. Nevnímame to ako transparentnosť, skôr ako administratívnu bariéru,“ povedal pre TASR. Otázne je podľa neho, ako na to zareagujú lekári. Slovenská lekárska komora (SLK) ešte k opatreniu nezaujala oficiálne stanovisko. „Všetko, čo napomôže transparentnosti a sprehľadní systém, treba privítať. Počkáme si, aký to bude mať praktický účinok,“ povedal dnes pre TASR predseda komory Marián Kollár.

Asociácii GENAS sa nepáčia ani navrhované zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré MZ navrhuje v novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Podľa nej by cena liekov na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Posledná novela exministra Ivana Uhliarika (KDH) stanovila cenu liekov na druhú najnižšiu v EÚ. Podľa Kraszka môže nové opatrenie „stlačiť“ cenu liekov ešte nižšie, než je to v súčasnosti, čo môže spôsobiť nedostatok liekov pre slovenských pacientov. Aj keď ministerstvo v novele zákona o liekoch zavádza pravidlá pre vývoz liekov, Kraszko tvrdí, že to ich reexport nezastaví. Podľa návrhu by Štátny ústav pre kontrolu liečiv nemal povoliť vývoz lieku, ak ho bude na Slovensku nedostatok.

Okrem toho majú zlacnieť aj generické lieky. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. GENAS to považuje za diskrimináciu. Spolu s Asociáciou dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ADL) a Slovenskou asociáciou farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj (SAFS) plánuje ešte o oboch novelách týkajúcich sa liekov diskutovať. Rezort predložil novelu zákona o liekoch aj novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov na pripomienkovanie minulý týždeň.