Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva pokračuje v príprave skríningu rakoviny pľúc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skríning rakoviny pľúc by sa mal pilotne spustiť tento rok. Cieľom je vyhodnotiť jeho uskutočniteľnosť, čas, náklady, riziká a výkonnosť.

Bratislava 23. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pokračuje v príprave skríningu rakoviny pľúc. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré pre TASR poskytli z komunikačného odboru rezortu.

MZ priblížilo, že aktuálne prebiehajú paralelné procesy. "Je pripravený štandardný postup a je v procese hodnotenia na MZ SR. Finančné dosahy skríningu, ktoré žiadali od pracovnej skupiny zdravotné poisťovne, im boli zaslané," ozrejmil rezort. Plánuje tiež novelizovať zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia.

Okrem ministerstvo pripravuje pilot zberu údajov. "Respektíve toku dát pri skríningu rakoviny pľúc (so zapojením Národného onkologického inštitútu, Národného centra zdravotníckych informácií a pracovnej skupiny pre skríning rakoviny pľúc) vo vybraných pracoviskách," priblížilo MZ SR.

Skríning rakoviny pľúc by sa mal pilotne spustiť tento rok. Cieľom je vyhodnotiť jeho uskutočniteľnosť, čas, náklady, riziká a výkonnosť. Pracovnú skupinu, ktorá skríning pripravuje, tvoria viacerí odborníci. Ide o rádiológov, pneumológov, všeobecných lekárov pre dospelých, tiež zástupcov zdravotných poisťovní, Národného centra zdravotníckych informácií, MZ SR, Národného onkologického inštitútu, ale aj zástupcu Centra pre liečbu drogových závislostí.