Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Riaditeľstvo Všeobecnej zdravotnej poisťovne bude pod jednou strechou

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

VšZP si od predstaveného riešenia sľubuje zefektívnenie práce zamestnancov, optimalizáciu prevádzkových nákladov, zrýchlenie a zjednodušenie obehu dokumentov.

Bratislava 11. februára (TASR) - Generálne riaditeľstvo Všeobecnej zdravotnej poisťovne (GR VšZP) sa má v tomto roku zlúčiť do jednej budovy a presťahovať do nových priestorov. Za nový prenájom na bratislavskej Panónskej ceste by mala štátna poisťovňa platiť mesačne vyše 82.000 eur bez DPH. Podľa šéfa VšZP Marcela Foraia však dôjde k celkovej úspore finančných prostriedkov, keďže za meter štvorcový zaplatí poisťovňa menej ako v súčasnosti.

O zámere, ktorý už prerokovala aj Dozorná rada VšZP, dnes Forai informoval poslancov parlamentného zdravotníckeho výboru. Niektorým poslancom však chýbalo vyčíslenie úspory sťahovania, poisťovňa má preto toto číslo zaslať na výbor dodatočne. Forai však garantoval, že úspora bude. "Úspora sa prejaví v znížení počtu zamestnancov, zvýšení dubiózneho majetku, ušetríme celé budovy v iných regiónoch, ktoré odpredáme alebo prenajmeme," skonštatoval. Poukázal tiež na to, že po novom bude VšZP za prenájom metra štvorcového platiť 11 namiesto 13 eur.

VšZP si od predstaveného riešenia sľubuje zefektívnenie práce zamestnancov, optimalizáciu prevádzkových nákladov, zrýchlenie a zjednodušenie obehu dokumentov. V súčasnosti sú zamestnanci GR rozdelení v dvoch budovách v rôznych častiach Bratislavy, čo má podľa poisťovne v praxi výrazne sťažovať koordináciu práce jednotlivých zložiek.

Zároveň VšZP zriadila štyri centrá spracovania výkonov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti namiesto ôsmich, jedno z nich v Bratislave. To má umožniť ukončiť doterajšie dlhodobé prenájmy dvoch budov v rámci Bratislavy a zároveň efektívne využiť budovy vo vlastníctve VšZP. V jednej z dvoch vlastných budov, v ktorej v súčasnosti sídlia organizačné útvary GR, bude sídlo Krajskej pobočky Bratislava a v druhej Centrum spracovania výkonov Bratislava.

Výberu sídla GR pre asi 260 zamestnancov predchádzala vyše ročná príprava. Na výzvu VšZP zareagovalo deväť uchádzačov, pričom jeden z nich predložil ponuku na dve nehnuteľnosti. Sťahovanie do nových priestorov je naplánované na druhý polrok 2015.