Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Riziko ďalšieho šírenia eboly klesá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najhoršia epidémia eboly, aká kedy postihla západnú Afriku, si vyžiadala už vyše 10.300 životov a takmer 25.000 nakazených.

Ženeva 10. apríla (TASR) - Epidémia eboly v západnej Afrike ešte stále predstavuje hrozbu pre ostatné krajiny, ale zdá sa, že riziko medzinárodného šírenia tejto choroby klesá. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

"Sú presvedčení, že riziko medzinárodného šírenia, ako sa zdá, klesá," komentoval zistenia nezávislých expertov námestník generálnej riaditeľky WHO Bruce Aylward.

Experti, ktorí tvoria krízový výbor WHO pre ebolu, okrem iného dôrazne varovali všetky štáty, aby sa "vyvarovali zbytočných zásahov do medzinárodného obchodu a dopravy", ktoré by presahovali rámec v súčasnosti platných obmedzení, povedal Aylward.

Minulý týždeň bolo hlásených 30 potvrdených prípadov eboly, čo je najmenej za takmer rok trvania epidémie tohto ochorenia v krajinách západnej Afriky.

Najhoršia epidémia eboly, aká kedy postihla západnú Afriku, si vyžiadala už vyše 10.300 životov a takmer 25.000 nakazených. Údaje z posledných mesiacov naznačujú, že epidémia stráca na intenzite. Ebola najviac postihla Sierru Leone, Guineu a Libériu.