Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ročne sa stanú stovky tisíc úrazov, liečba stojí vyše sto miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrazy sú bežnejšie u dospelých ako u detí.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Na Slovensku sa ročne stanú stovky tisíc úrazov, na ktorých liečbu vynakladajú zdravotné poisťovne desiatky miliónov eur. Ako vyplýva z údajov, ktoré TASR poskytli všetky tri poisťovne pôsobiace na Slovenskom trhu, vlani došlo k 912.000 úrazom. Liečba týchto pacientov stála 114,3 milióna eur. Podobná situácia bola aj rok predtým, kedy sa stalo 910.000 úrazov, náklady na liečbu predstavovali 119,3 milióna eur.

Úrazy sú bežnejšie u dospelých ako u detí, v roku 2010 sa u detí zaznamenalo 233.000 úrazov, o rok neskôr to bolo takmer 229.000. Ako ďalej vyplýva z údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Dôvery a Union zdravotnej poisťovne, medzi časté úrazy patria poranenia hlavy, zápästí, rúk, členkov či kolien. Dospelí utrpeli v roku 2010 676.000 úrazov a vlani to bolo 684.000. Tí zas mávajú často problémy s vykĺbením, vyvrtnutím a natiahnutím kĺbov, taktiež s poraneniami hlavy či so zraneniami zápästia a rúk.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) radí úrazy medzi chronické neprenosné ochorenie, tzv. civilizačné choroby. V dôsledku úrazu zomiera vo svete desať až 15 percent ľudí, pričom v prípade detí sú úrazy na prvom mieste. V súvislosti s úrazmi sa spomína rozvoj automobilového priemyslu v dôsledku ktorého sa zaznamenal enormný nárast počtu dopravných nehôd a úrazov smrteľných alebo s trvalými následkami.