Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rooseveltova nemocnica dostala certifikát bezpečnosti

Areál Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Dušan Hein

Nemocnica v Banskej Bystrici dostala certifikát Bezpečná nemocnica za používanie bezpečných zdravotníckych prostriedkov.

Banská Bystrica 10. októbra (TASR) - Čestný certifikát "Bezpečná nemocnica" za používanie bezpečných zdravotníckych prostriedkov dnes dostala Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Základnou podmienkou jeho získania je zavedenie používania bezpečnostných prvkov do štandardov ošetrovateľskej starostlivosti a ich dôsledné dodržiavanie zdravotníckymi pracovníkmi na všetkých pracoviskách. Týmto sa zvyšuje nielen bezpečnosť pacientov, ale predovšetkým zdravotníckeho personálu, uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Pokračovala, že personál je každý deň vďaka manipulácii s kanylami a inými zdravotníckymi pomôckami kontaminovanými pacientovou krvou vystavený nebezpečenstvu nákazy. Bezpečnostné kanyly a ostatné bezpečnostné pomôcky sú oproti zastaraným prostriedkom vybavené špeciálnym konštrukčným prvkom, ktorý znemožňuje bodné či rezné poranenia. Po použití ihly sa jej hrot automaticky uzavrie a riziko poranenia a následnej možnej infikácie zdravotného pracovníka alebo pacienta je tak znížené takmer na nulu.

"Ihla má teraz taký kryt, že sa neviete ňou pichnúť, keď ju používate. V neďalekej minulosti nemala, čiže, keď ste manipulovali, pokojne ste sa mohli pichnúť. Stalo sa to," povedal TASR riaditeľ nemocnice Vladimír Baláž. Ako však dodal, za posledné roky u nich nebol prípad, keď by sa priamo nakazil zdravotnícky pracovník. "Vo väčšine okolitých štátov je to dané zákonom, že by zdravotnícke zariadenia mali používať takéto nástroje. U nás to nie je, ale snažia sa, nielen naša nemocnica, ale aj veľa ostatných nemocníc, pracovísk a zdravotníckych zariadení, aby urobili zadosť bezpečnosti a kvalite poskytovanej práce, ktorú vykonávame," konštatoval Baláž.

Čestný certifikát, ktorý udeľuje Skupina B. Braun od roku 2009, doteraz získalo v Čechách a na Slovensku 13 nemocníc. "Čiastočne na niektorých oddeleniach to už beží možno tri - štyri roky, ale v intenzívnejšom procese a hlavne proces preškolenia personálu trval približne jeden rok," pokračoval k Rooseveltovej nemocnici Peter Šumichrast z uvedenej spoločnosti, ktorý certifikát odovzdal riaditeľovi nemocnice. Udeľovaný certifikát bezpečnosti je dôležitým ukazovateľom kvality starostlivosti v danej nemocnici a zaručuje pacientom a zdravotníckemu personálu určitý nadštandard.

"Práca zdravotníka je často veľmi náročná a pocit, že ste každý deň vystavení riziku nákazy, môže vytvárať veľký tlak na psychiku. V našej nemocnici sa každý rok použije viac ako 180.000 intravenóznych kanýl a infúznych súprav a veľakrát naozaj stačí aj tá najmenšia nepozornosť a zranenie je na svete," dodala námestníčka pre ošetrovateľstvo FNsP Monika Trnovcová.