Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rooseveltova nemocnica pomáha rozbehnúť robotické operácie v Maďarsku

Stred areálu Nemocnice s poliklinikou F. D. Roosewelta na Námestí Ludvíka Svobodu v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Pre zavedenie šetrnej metodiky pre pacientov a zapojenie systémov do praxe je nutné, aby maďarskí kolegovia robili prvé operácie pod kontrolou certifikovaného školiteľa.

Banská Bystrica 12. septembra (TASR) – Urológovia z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici školia lekárov z Urologickej kliniky Semmelweisovej univerzity v Budapešti, kde ako v prvej nemocnici v Maďarsku zakúpili v tomto roku robotický systém da Vinci. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Pre zavedenie šetrnej metodiky pre pacientov a zapojenie systémov do praxe je nutné, aby maďarskí kolegovia robili prvé operácie pod kontrolou certifikovaného školiteľa. Tým je Centrum robotickej chirurgie v Banskej Bystrici, ktoré bolo pre svoje nadštandardné skúsenosti a kvalitu akreditované ako European Proctoring and Observation Center, teda európske referenčné centrum pre robotické výkony v urológii pre strednú Európu. Hlavným garantom je lekár Jozef Babeľa, ktorý bol aj pri prvých operáciách profesora Pétra Nyirádyho v Budapešti.

"Zúročujeme dlhoročné skúsenosti a ich odovzdaním pomáhame našim kolegom pri zavedení modernej metodiky. Pôsobisko profesora Nyirádyho je najstaršou urologickou klinikou v Európe a je pre nás veľkou cťou, že si ako školiteľa vybrali naše centrum. Zároveň sme nadviazali nové priateľstvá a vytvorili si ďalšie možnosti spolupráce v oblasti urológie na oboch stranách," konštatoval vedúci centra roboticky asistovanej chirurgie Vladimír Baláž, prednosta urologickej kliniky.

Profesor Nyirády s kolegami navštívil banskobystrické pracovisko, kde už samostatne operovali prvých pacientov s karcinómom prostaty.

Podľa Maťašeje výsledkom je aj spolupráca pri rozbehnutí roboticky asistovaných operácií na konečníku, na ktoré sa pod odborným vedením ďalšieho z certifikovaných školiteľov centra Ladislava Šinkoviča pripravujú chirurgovia nielen zo Semmelweisovej univerzity, ale i z Národného onkologického inštitútu v Budapešti a lekári z Poľska.

V Centre robotickej chirurgie v Rooseveltovej nemocnici od jeho založenia v roku 2011 vykonali viac ako 4000 roboticky asistovaných výkonov. Od roku 2021 má dva operačné roboty 4. generácie daVinci X. V poslednej dobe vykonávajú už viac ako 500 robotických výkonov ročne. Približne 75 percent výkonov je urologických, zvyšok tvoria robotické výkony v chirurgii, gynekológii a krčnom lekárstve.