Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rusko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Infekcia bola zistená u mladého muža, ktorý sa vrátil z cesty po európskych krajinách a prišiel do zdravotníckeho zariadenia s charakteristickou vyrážkou, uviedol vo vyhlásení ruský zdravotnícky úrad.

Moskva 12. júla (TASR) - Rusko zaznamenalo prvý prípad opičích kiahní. Ochorenie diagnostikovali u muža, ktorý nedávno navštívil niekoľko európskych krajín. V utorok o tom informoval ruský zdravotnícky úrad Rospotrebnadzor, na ktorý sa odvolala agentúra AFP.

"Infekcia bola zistená u mladého muža, ktorý sa vrátil z cesty po európskych krajinách a prišiel do zdravotníckeho zariadenia s charakteristickou vyrážkou," uviedol vo vyhlásení Rospotrebnadzor.

Muž bol v nemocnici izolovaný a má "ľahký" priebeh choroby, dodal zdravotnícky úrad. Podľa tohto zdroja boli už zistené aj kontaktné osoby infikovaného, ktoré sú pod dohľadom lekárov.

Rospotrebnadzor vo vyhlásení dodal, že choroba bola u muža potvrdená rýchlo, čím sa "zabránilo ďalšiemu šíreniu infekcie".

Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie, ktoré sa vyskytuje väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky. Spôsobuje ho vírus, ktorý patrí do tej istej rodiny vírusov ako pravé kiahne. Je však oveľa menej nebezpečný a menej nákazlivý než jeho smrtiaci príbuzný.

Medzi prejavy opičích kiahní patria napríklad horúčka, bolesť hlavy a vyrážky. Prípady tohto ochorenia sa v súčasnosti objavujú v Európe, ako aj v Spojených štátoch, Kanade a Austrálii. Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní 7. júla.