Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

RÚVZ B.Bystrica zriadil infolinku pre podozrenia na koronavírus

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Epidemiológovia upozorňujú, že na Slovensku, a teda ani v Banskobystrickom samosprávnom kraji, doposiaľ výskyt ochorenia spôsobeného koronavírusom nebol zaznamenaný.

Banská Bystrica 2. februára (TASR) – Banskobystrický regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vytvoril infolinku, na ktorej sa volajúci môžu dozvedieť, ako postupovať pri podozrení na ochorenie spôsobené koronavírusom. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Občania, ktorí budú potrebovať konkrétne informácie, ako postupovať pri podozrení na ochorenie spôsobené novým koronavírusom, môžu volať na číslo 0918 659 580. Pracovníci odboru epidemiológie podajú volajúcim všetky potrebné informácie,“ uviedla Tolnayová s tým, že volať je možné nepretržite 24 hodín denne vrátane víkendových dní.

Ako zároveň zdôraznila, epidemiológovia upozorňujú, že na Slovensku, a teda ani v Banskobystrickom samosprávnom kraji, doposiaľ výskyt ochorenia spôsobeného koronavírusom nebol zaznamenaný. „Napriek tomu je zavlečenie tejto nákazy aj do nášho regiónu možné,“ dodala.

Slovensko však podľa jej slov prijíma opatrenia, aby bolo na prípadný výskyt nového koronavírusu čo najlepšie pripravené.

Na Slovensku doteraz nový koronavírus nepotvrdili


Výskyt nového koronavírusu sa na Slovensku doteraz nepotvrdil. Po tom, ako boli laboratórne otestované vzorky dvoch ľudí hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici v Martine, u ktorých sa vyskytlo podozrenie na nový koronavírus, to v nedeľu vyhlásil predseda vlády SR poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Pellegrini.

V súvislosti s novým koronavírusom doteraz na Slovensku laboratórne diagnostikovali vzorky od 13 osôb, ktoré mali cestovateľskú anamnézu a klinické symptómy. Všetky boli negatívne. TASR o tom informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Momentálne letecky prichádzajú z Číny dvaja občania SR. V noci z nedele na pondelok (3. 2.) majú z Číny priletieť na pražské letisko. "Všetko je zabezpečené, dvaja slovenskí občania budú prevezení do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde budú z preventívnych dôvodov 14 dní v karanténe," povedal Pellegrini.

Na prevoz občanov bude priamo na mieste dohliadať hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Dvaja cestujúci budú prevezení špeciálne pripravenou sanitkou z letiska v Prahe do fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, ktorá je na ich príchod pripravená. Všetky zložky v rámci rezortu sú 24 hodín denne sedem dní v týždni pripravené reagovať na aktuálnu situáciu a okamžite reagujú," vysvetlil Mikas.

Odobraté vzorky aj týchto dvoch občanov pôjdu na laboratórnu diagnostiku a výsledky by mali byť známe do 48 hodín.

MZ SR v súvislosti s ochranou pred koronavírusom pripomína preventívne opatrenia. Ľudia by si mali často umývať ruky mydlom a vodou v trvaní najmenej 20 sekúnd. Možno použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Neumytými rukami nie je vhodné dotýkať sa očí, nosa a úst. Pri kašľaní a kýchaní je vhodné zakrývať si nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša, vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky, a pri chorobe sa liečiť doma. Treba zabrániť nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami a 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom kontrolovať svoj zdravotný stav, teda výskyt príznakov, ako horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť. Ak sa vyskytnú, človek by mal vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.

"Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV, pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby," uviedla Eliášová.

Ľudia môžu vo veci nového koronavírusu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk a na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.