Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Konzumácia rýb má význam pri udržiavaní dobrej pamäte

Na snímke zákazníčka konzumuje sushi v reštaurácii v Trnave v pondelok 3. januára 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vhodné na konzumáciu sú aj pre diabetikov a ľudí trpiacich vysokým cholesterolom.

Bratislava 11. januára (TASR) - Konzumácia rýb aspoň dvakrát týždenne významne prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Ryby tiež prispievajú k udržiavaniu dobrej pamäte, teda sú prospešné aj pri liečbe alzheimerovej choroby. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Ryby by sa mali podľa RÚVZ podávať najmä deťom, odporúčajú sa najmä pre ich vysoký obsah omega tri a šesť mastných kyselín. Vhodné na konzumáciu sú aj pre diabetikov a ľudí trpiacich vysokým cholesterolom. "Ryby sú významným zdrojom minerálnych látok, ako fosfor, selén, vápnik, draslík, horčík a železo, čím sa pokryje naša potrebná dávka, ktorú si potom nemusíme dopĺňať prostredníctvom umelých vitamínov," poukázal RÚVZ.

Pripomenul tiež, že v morských rybách sa nachádza vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. "Mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, ktorý je potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, vitamínov A a D," dodal RÚVZ.