Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

RÚVZ: Nedostatok tekutín môže spôsobiť celkový kolaps organizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Youtube

Informácie, koľko tekutín máme denne prijať, sú skôr orientačné. Pitný režim - množstvo a zloženie tekutín je u každého človeka individuálne, uviedol RÚVZ.

Bratislava 5. júla (TASR) - Nedostatok tekutín v organizme sa môže prejaviť únavou, ospalosťou, podráždenosťou, bolesťami hlavy, zmätenosťou, zvracaním, poruchami vedomia až celkovým kolapsom organizmu. Na dostatočný pitný režim by si ľudia mali dať pozor najmä v horúcom letnom počasí. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Voda tvorí 70 až 75 percent ľudského tela, preto je pitný režim nevyhnutnou súčasťou výživy človeka. "Voda v našom organizme významne ovplyvňuje metabolické procesy, je nosičom vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a ďalších elementov. Pomocou nej sa transportujú živiny do všetkých orgánov," vymenoval RÚVZ. Voda tiež zabezpečuje správnu reprodukčnú schopnosť buniek, je potrebná na správne fungovanie krvného a lymfatického systému, reguluje telesnú teplotu či pomáha pri vyplavovaní škodlivín z organizmu cez obličky, črevá a pokožku.

"Informácie, koľko tekutín máme denne prijať, sú skôr orientačné. Pitný režim - množstvo a zloženie tekutín je u každého človeka individuálne," uviedol RÚVZ. Pitný režim závisí od zloženia stravy, od prostredia, kde sa človeka nachádza, od teploty a vlhkosti vzduchu, od fyzickej aktivity či od zdravotného stavu. "Vo všeobecnosti sa odporúča prijať aspoň dva litre vody denne, vzhľadom na hmotnosť je odporúčané u dospelého človeka prijať 300 – 400 mililitrov vody na každých desať kilogramov telesnej hmotnosti. Tekutiny prijaté napríklad v strave sa do tohto čísla nezapočítavajú," spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.