Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Salmonelou sa toto leto nakazilo viac ako 1100 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pacienti sa nakazili najmä z hydinového mäsa, vajec a výrobkov z nich. Obsahovali baktériu salmonelu.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Počas tohto leta nahlásili lekári hygienikom vyše 1100 ochorení na salmonelózu. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že ochorenie má svoje maximá v priebehu júna, júla a augusta, kedy je teplo.

"Za tento rok evidujeme takmer 2400 prípadov. Znamená to, že temer 50 percent ochorení bolo nahlásených práve cez leto," povedala pre TASR Lenka Skalická z úradu.

Pacienti sa nakazili najmä z hydinového mäsa, vajec a výrobkov z nich. Obsahovali baktériu salmonelu. Hospitalizáciu pre nákazu salmonelou si počas tohto roka vyžiadalo takmer 30 percent prípadov. "Najvyššia chorobnosť bola v Žilinskom a najmenšia v Trenčianskom kraji," uviedla Skalická. Ochorenia však lekári hlásili zo všetkých krajov.

V tomto roku bolo hlásených takmer 100 epidémií, v ktorých ochorelo vyše 1000 ľudí. V jednej sa nakazilo najviac 21 ľudí, z krajov hlásili aj menšie rodinné epidémie.

Prenosom nákazy môžu byť podľa Skalickej okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. "Prameňom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina," podotkla Skalická.

Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním, alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.

Aby baktéria salmonela vyvolala ochorenie, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.