Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SAV: Vedci sa pripravujú pomôcť testovať vzorky na nový koronavírus

Na snímke celoplošná dezinfekcia so zosilnenými účinkami interiéru vozidla bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) metódou zahmlievania a na báze dezinfekčnej látky s obsahom striebra v Bratislave 9. marca 2020. Foto: TASR - Dano Veselský

V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne.

Bratislava 13. marca (TASR) - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa intenzívne pripravujú na testovanie vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV sa ponúkol, že v tejto mimoriadnej situácii presmeruje časť svojich vedeckých pracovníkov a prístrojového vybavenia, ktoré využíva vo výskume, pre potreby navýšenia testovacej kapacity na Úrade verejného zdravotníctva SR. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

V tejto chvíli sa vedci pripravujú na to, aby čo najviac zvýšili svoje kapacitné možnosti s cieľom dosiahnuť 500 testov denne. "Ponúkame v tejto kritickej situácii naše skúsenosti a prístrojové vybavenie k tomu, aby sme vykonávali ten istý štandardný test, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia a ktorý používa väčšina laboratórií v Európe. Konkrétne kroky sme začali vykonávať okamžite po prijatí ponuky zo strany štátu a pripravujeme sa na to, že budeme testovať od budúceho týždňa," povedal Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Testovanie bude prebiehať výlučne v úzkej koordinácii s Úradom verejného zdravotníctva SR. SAV zároveň žiada verejnosť, aby inštitúcií nezačala individuálne posielať neodborne odobraté vzorky. 

"SAV je pripravená pomôcť štátu v testovaní vzoriek, ktoré budú na SAV doručené z relevantných štátnych inštitúcií, ktoré robia profesionálny odber. SAV nie je certifikovaná ani oprávnená inštitúcia takéto odbery vykonávať," uviedla Hucáková s tým, že akákoľvek priama návšteva akadémie za týmto účelom je bezpredmetná a odber nebude možné vykonať. "Preto SAV vyzýva obyvateľov, aby sa riadili pokynmi Úradu verejného zdravotníctva SR," uzavrela hovorkyňa SAV.