Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Schválili plán starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský . Foto: TASR - Martin Baumann

Tento rok si bude akčný plán podľa odhadov vyžadovať náklady vo výške 238.500 eur a v budúcom roku náklady vo výške 188.500 eur.

Bratislava 12. mája (TASR) – Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila akčný plán Národného programu zdravotnej starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami do roku 2030 na tento a nasledujúci rok. Návrh vzišiel z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Plnenie akčného plánu na roky 2021 - 2022 významne prispeje k rozvoju najdôležitejších zámerov pre zlepšenie situácie v oblasti zriedkavých chorôb, uvádza sa v predkladacej správe. Medzi priority patria rozvíjanie informovanosti širokej aj odbornej verejnosti o problematike zriedkavých chorôb, ďalej rozširovanie a skvalitňovanie diagnostiky, liečby a starostlivosti o týchto pacientov, prevencia a skríning týchto chorôb, podpora a výskum tejto oblasti, zber údajov a vytvorenie virtuálneho registra, podpora pacientskych organizácií, medzirezortná či zahraničná spolupráca.

Financovanie plnenia úloh akčného plánu je zabezpečené z rozpočtovej kapitoly MZ SR. Alternatívnou možnosťou finančného pokrytia realizácie úloh by mohlo byť čerpanie z európskych zdrojov, ako napríklad program EU4Health, či možné financovanie zo Švajčiarskeho kohézneho príspevku za predpokladu splnenia požadovaných kritérií rámca na poskytnutie finančnej podpory.

Tento rok si bude akčný plán podľa odhadov vyžadovať náklady vo výške 238.500 eur a v budúcom roku náklady vo výške 188.500 eur.