Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SDKÚ chce, aby zdravotnú službu mohol vykonávať zamestnávateľ osobne

Na archívnej snímke Pavol Frešo (vľavo) a Ľudovít Kaník. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zamestnávateľ, či už je to fyzická osoba alebo štatutár právnickej firmy, by mohol odbornú spôsobilosť získať po 16-hodinovej odbornej príprave.

Bratislava 26. marca (TASR) - Zamestnávateľ by mal mať možnosť osobne vykonávať pracovnú zdravotnú službu, ak je na to odborne spôsobilý. Počíta s tým novela zákona o ochrane a rozvoji verejného zdravia, ktorú predkladá do NR SR strana SDKÚ-DS.

Zamestnávateľ, či už je to fyzická osoba alebo štatutár právnickej firmy, by mohol odbornú spôsobilosť získať po 16-hodinovej odbornej príprave. Navrhnutá zmena by sa mala týkať len zamestnancov v 1. a 2. kategórii.

SDKÚ-DS pripomína, že do prvej kategórie sa zaraďujú práce, pri ktorých nie je riziko poškodenia zdravia zamestnanca vplyvom práce a pracovného prostredia. Do druhej kategórie zasa práce, pri ktorých vzhľadom na riziko nie je predpoklad poškodenia zdravia, ale nedá sa vylúčiť nepriaznivá odpoveď organizmu na záťaž faktormi práce a pracovného prostredia.

Navrhovanou zmenou by podľa SDKÚ-DS zamestnávatelia aj živnostníci ušetrili peniaze na externej firme alebo vlastnom zamestnancovi, ktorého by museli zamestnať na zabezpečenie pracovnej zdravotnej služby.

Opozičná strana navrhuje rozšíriť tiež maximálny počet pracovníkov u zamestnávateľov, ktorí budú vykonávať odborné úlohy bezpečnostného technika osobne. A to z 5 na 15 pri zamestnaniach s vyšším rizikom závažného alebo častejšieho poškodenia zdravia, a z 19 na 50 pri zamestnaniach s nižším rizikom poškodenia zdravia.

SDKÚ-DS pripomína, že každý zamestnávateľ na Slovensku je od 1. januára povinný mať zabezpečenú pracovnú zdravotnú službu. "Táto zmena však výrazným spôsobom zvyšuje náklady firiem. SDKÚ-DS navrhuje upraviť zákon tak, aby sa ušetrili náklady firiem a živnostníkov a pracovná zdravotná služba by ostala zachovaná," uvádzajú predstavitelia strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník.