Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SDKÚ-DS navrhuje zaviesť maximálnu ročnú čakaciu lehotu v nemocniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Novela navrhuje zaviesť jasné a kontrolovateľné pravidlá na čakanie. Ide o čakacie zoznamy na všetky plánované zdravotnícke výkony v nemocniciach, na ktoré sa dnes čaká.

Bratislava 23. januára (TASR) - Pacient by mal po novom čakať v nemocniciach na plánovanú zdravotnú starostlivosť maximálne 12 mesiacov.

V novele zákona o zdravotných poisťovniach (ZP) to navrhuje podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Právnou normou, ktorú predložil na najbližšie rokovanie parlamentu, chce riešiť neuspokojivý stav s čakaním pacientov na plánovanú zdravotnú starostlivosť v nemocniciach.

Novela navrhuje zaviesť jasné a kontrolovateľné pravidlá na čakanie. Ide o čakacie zoznamy na všetky plánované zdravotnícke výkony v nemocniciach, na ktoré sa dnes čaká. Ak zdravotná poisťovňa nezabezpečí pacientovi zdravotnú starostlivosť v nemocnici do 12 mesiacov, musí pacientovi túto starostlivosť preplatiť kdekoľvek v EÚ. Pacient po tom, ako sa nechá po uplynutí lehoty zoperovať v zahraničí, má priniesť svojej poisťovni faktúru. Novotný je preto presvedčený, že ZP bude motivovaná zmanažovať zdravotnú starostlivosť do roka niekde na Slovensku, kde je to lacnejšie.

"Nie je nezvyčajné, ak pacient čaká na operáciu bedrového kĺbu tri či štyri roky. Pacienti čakajú aj na bežnú hospitalizáciu, na operácie žlčníka, kolena či platničky. Toto nikto neeviduje, iba primár alebo nemocnica. Celé je to zahalené rúškom tajomstva alebo hmly. Treba zaviesť jasné pravidlá," apeloval Novotný. Podľa jeho slov novela v prípade schválenia prispeje k využitiu kladného hospodárskeho výsledku zdravotných poisťovní v prospech pacientov skrátením ich čakania na plánovanú starostlivosť.

Novotný zdôraznil, že s obdobným návrh prišiel aj v minulom volebnom období, keď bola SDKÚ-DS vo vláde. "Zastavila nás VšZP aj minister Ivan Uhliarik (KDH), lebo VšZP mala stratu 65 miliónov eur a nemohla tvoriť technické rezervy. Najskôr sme ju museli zachrániť," vysvetlil.

Ako tvrdí opozičná SDKÚ-DS, na opatrenia vlády Roberta Fica (Smer-SD) doplácajú tak zdraví pracujúci občania, ako aj chorí. "Rok 2013 pod taktovkou vládnej strany Smer-SD je rokom zlých správ pre našu ekonomiku, životnú úroveň, ale aj zdravotníctvo. Vláda totiž koncom minulého roka zmenila liekové zákony, takže lieky sa budú zdražovať a ľudia budú viac doplácať," upozornil líder strany Pavol Frešo. Zároveň poukázal na zrušenie systému zliav v lekárňach a jeho nahradenie "mačkou vo vreci".

"Štátne nemocnice sa budú naďalej zadlžovať a zvýšenie platov sestier aj lekárov je v nedohľadne. Namiesto riešenia problémov vláda odpútava pozornosť témou znárodňovania poisťovní. Pritom analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, ktorá bola publikovaná pred Vianocami, nedokázala výhodu systému s jednou zdravotnou poisťovňou," tvrdí SDKÚ-DS s tým, že analýza poukazuje na skutočnosť že štátna VšZP je drahšia a neefektívnejšia než súkromné. "SDKÚ-DS chce byť alternatívou aj v oblasti zdravotníctva a budeme presadzovať konkrétne opatrenia," uzavrel Novotný.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) v reakcii uviedla, že nepozná presný obsah návrhu SDKÚ-DS, ale zdá sa jej nekompetentne populistický. "Do čakacích listín vstupuje veľa faktorov. Jedna vec je úhrada ZP, druhá vec je slobodná voľba lekára. Ak máte špičkového odborníka a ten má záujem pri odkladných operáciách, kde je možné čakať, tak je otázne, či ľuďom do toho zasahovať," podotkla. Podľa jej slov sú čakacie listiny upravené dosť. "Naši ľudia majú plnú dostupnosť zahraničnej liečby. Návrh rieši veci, ktoré riešiť netreba, lebo sú riešené dobre," dodala.