Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SDKÚ-DS vyzýva na zastavenie projektu jednej zdravotnej poisťovne

Podpresdeda SDKÚ-DS Vialiam Novotný Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo poukázalo na to, že pri príprave jednej poisťovne nie je dôležité, aby bol zákon urobený rýchlo, ale dobre.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Vláda podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného presadzovaním projektu jednej štátnej zdravotnej poisťovne zvyšuje chaos v slovenskom zdravotníctve a zneisťuje zdravotníkov i pacientov. SDKÚ-DS preto vyzýva na zastavenie "ideologického pokusu so zdravím" a riešenie "reálnych" problémov zdravotníctva.

Ako poznamenal, vláda verejnosť vyše roka zabáva vytvorením jednej poisťovne, pričom sa nevie, ako bude fungovať. Pripravovaný transformačný zákon, ktorý zatiaľ ministerstvo zdravotníctva oficiálne nepredstavilo, má podľa Novotného viaceré medzery. Myslí si, že ako prvý by mal prísť zákon upravujúci fungovanie jednej poisťovne. Právnej norme tiež vyčíta spôsob definovania verejného záujmu, ktorý má deklarovať vláda.

Podpredseda SDKÚ-DS tiež poukázal na vypovedanie zmlúv Union zdravotnej poisťovni zo strany štátnych nemocníc, na ktoré upozornil denník Sme. Je presvedčený, že dôvodom je buď pomsta za prehratú arbitráž v súvislosti so zákazom zisku, alebo kampaň na zastrašovanie poistencov súkromných zdravotných poisťovní pred koncom prepoisťovacieho obdobia.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej nevie, akú verziu pripravovaného zákona má poslanec Novotný, keďže im ju neukázal. "Je iba pracovný návrh schválený gremiálnou poradou, ktorý ešte nebol v medzirezortnom pripomienkovom konaní. A kým tento proces neprebehne, nemôžeme hovoriť reálne, že transformačný zákon je schválený a platí," doplnila.

Ministerstvo poukázalo na to, že pri príprave jednej poisťovne nie je dôležité, aby bol zákon urobený rýchlo, ale dobre. "Takže, až keď bude zverejnený v medzirezortnom pripomienkovom konaní, môžeme hovoriť o jeho detailoch," uzavrela Čižmáriková.