Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Senátori odmietli návrh zákona o podávaní sedatív smrteľne chorým

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh zákona takisto nariaďuje lekárom, aby sa riadili inštrukciami umierajúcich pacientov ohľadne podania sedatív a ukončenia liečby, ak už neexistuje reálna nádej na zlepšenie ich zdravotného stavu.

Paríž 23. júna (TASR) - Francúzsky Senát hlasoval dnes proti návrhu zákona umožňujúceho podávať sedatíva smrteľne chorým pacientom. Legislatívu odmietol kvôli obavám, že by takýto krok mohol otvoriť cestu k povoleniu eutanázie, ktorá je vo Francúzsku protizákonná.

Senátori v Paríži odmietli návrh zákona pomerom hlasov 196 k 87, informovala tlačová agentúra AP.

Legislatíva, schválená dolnou komorou parlamentu už v marci, má umožniť lekárom, aby udržiavali smrteľne chorých pacientov pod sedatívami až do smrti.

Keďže obe komory parlamentu sa v postoji rozchádzajú, návrh zákona musí znovu prejsť legislatívnym procesom, ktorý môže trvať celé mesiace. Nakoniec bude mať posledné slovo dolná komora.

Návrh zákona takisto nariaďuje lekárom, aby sa riadili inštrukciami umierajúcich pacientov ohľadne podania sedatív a ukončenia liečby, ak už neexistuje reálna nádej na zlepšenie ich zdravotného stavu. Francúzski lekári sa v súčasnosti takýmito inštrukciami pacientov riadiť nemusia.