Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sesterské odbory: Za tvrdšie kroky bude zodpovedný štát

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Odbory si myslia, že ÚS SR svojim rozhodnutím nezvážil dôsledky, ktoré to sestrám a pôrodným asistentkám môže priniesť.

Bratislava 12. júla (TASR) - Sesterské odbory v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR pozastaviť účinnosť zákona, ktorý im od apríla upravil mzdy, odkázali, že zodpovednosť za ich prípadné tvrdšie kroky preberá na seba štát.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek podľa jej predsedu prijalo rozhodnutie s rozhorčením. "Vnímame toto rozhodnutie negatívne a zamýšľame sa nad jeho opodstatnenosťou," uviedol šéf združenia Viliam Záborský. Z rozhodnutia je sklamaná aj komora sestier.

Odbory si myslia, že ÚS SR svojim rozhodnutím nezvážil dôsledky, ktoré to sestrám a pôrodným asistentkám môže priniesť. Poukázal tiež, že Ústavný súd dodnes nerozhodol, či prezident mal alebo nemal povinnosť vymenovať generálneho prokurátora.

"Musíme však vyzdvihnúť promptnosť, s akou ÚS rozhodol o našom zákone. Kiežby rozhodnutia ÚS boli také rýchle aj pri iných podnetoch. Namieste je tu otázka, či je Slovensko aj naďalej právnym štátom, patriacim do spoločenstva štátov EÚ, a či všetci občania na Slovensku sú si rovní, alebo niektorí sú si rovnejší," doplnil.

"Ministerstvo zdravotníctva ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu SR, musí si ho najskôr naštudovať a najmä poznať dôvody rozhodnutia" povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Priblížila, že ministerka Zuzana Zvolenská počas týždňa poslala list regionálnym nemocniciam združeným v Asociácií nemocníc Slovenska, v ktorom na nich apeluje, aby upravili pracovné úväzky sestier a aby peniaze z rozpustenia rezervy 50-miliónov eur použili na platy zdravotníkov.

Lekárska komora považuje za dôležité zabezpečiť finančné krytie

Slovenská lekárska komora zobrala rozhodnutie Ústavného súdu SR na vedomie a avizuje, že bude očakávať vydanie rozhodnutia ÚS SR k veci samej. "V tejto chvíli považujeme za veľmi dôležité zabezpečiť finančné krytie, aby boli zabezpečené oprávnené mzdové nároky zdravotníckych pracovníkov," napísala komora vo svojom stanovisku.

Rozhodnutie o pozastavení účinnosti nebude mať podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Ladislava Pásztora pre ambulantných lekárov veľký praktický význam. Ako poznamenal pre TASR, pokiaľ lekár navýšil sestre plat podľa zákona, zakotvil to aj do pracovnej zmluvy a navýšenie sa tak nedá len tak ľahko vziať späť. Pripomenul tiež, že problém s nedostatkom zdrojov na mzdy sestier sa už čiastočne riešil rozpustením štátnej rezervy 50-miliónov eur.

Myslí si, že toto rozhodnutie má význam pre tých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sestrám rozdeľovali úväzky. Avizuje tiež, že pokiaľ by ÚS SR rozhodol, že upravenie platov jednej skupiny zdravotníkov bolo diskriminačné a mali by sa dorovnávať platy aj ostatným, bude to pekná šou pri hľadaní potrebných finančných zdrojov.

Ústavný súd pozastavil účinnosť právnej normy

Ústavný súd (ÚS) SR na svojom stredajšom (11. 7.) neverejnom zasadnutí prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. ÚS SR zároveň vyhovel jeho žiadosti a pozastavil účinnosť právnej normy, ktorá od apríla priniesla zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám vyššie mzdy.

Ako pre TASR poukázal lekár a docent trestného práva Peter Kováč, ÚS SR v minulosti vo svojom rozsudku z roku 1995 o tom, či štátny tajomník môže zastupovať ministra konštatoval, že výkon ústavných právomocí jednotlivých ústavných činiteľov je nezastupiteľný. Podnet na ÚS SR podal nie generálny prokurátor, keďže ten nie je vymenovaný, ale jeho zástupca. Kováč je preto zvedavý, ako ÚS SR zdôvodnil svoje rozhodnutie, pričom pripomína, že ÚS SR má pravo zmeniť svoj názor.

Poukázal na to, že v praxi toto rozhodnutie napomáha tým ambulanciám a nemocniciam, ktoré sestrám platy nezvýšili. "Teraz im už ani platy zvýšiť nemusia." V prípade sestier, ktorým sa už platy navýšili, sa podľa Kováča nič nemení, keďže ÚS SR nemôže zasahovať do pracovných zmlúv.