Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry by prijali aj novú legislatívnu úpravu ich miezd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zástupkyne sestier dnes prišli na ministerstvo pôvodne diskutovať o Dni so sestrami, v rámci ktorého chceli ukázať svoju prácu politikom.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Sestry by si vedeli predstaviť riešenie situácie, ktorá nastala ohľadne zákona o ich minimálnych mzdách, aj vytvorením nového legislatívneho rámca.

Takýto návrh dnes Slovenská komora sestier (SKS) a pôrodných asistentiek (PA) predstavila na stretnutí ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej. Podľa prezidentky komory Márie Lévyovej by mohlo ísť o vládny či poslanecký návrh. Ministerstvo má sestrám poslať písomné stanovisko.

Šéfka komory poukázala, že napriek tomu, že Ústavný súd SR nebude v otázke ústavnosti právnej normy o mzdách sestier rozhodovať rýchlo, ony sú pri pacientovi 24 hodín denne. Nová legislatívna úprava by sa tak podľa nej mohla začať pripravovať už predtým, ako rozhodne. "Je to nová vec," pripomenula hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Zástupkyne sestier dnes prišli na ministerstvo pôvodne diskutovať o Dni so sestrami, v rámci ktorého chceli ukázať svoju prácu politikom. "Usilovali sme sa priblížiť, prečo sme sa rozhodli urobiť Deň so sestrami a nie Deň bez sestier a neohroziť tak pacienta," povedala Lévyová. Takýto nápad však ministerstvo aj naďalej podľa Čižmárikovej nepovažuje za šťastnú formu. Šéfka rezortu pred pár dňami uviedla, že nemocnica nie je ZOO a nechodí sa do nej pozerať na pacientov ako na zvieratká.

Sestry v súčasnosti čakajú na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý v júli pozastavil účinnosť zákona, ten platil od apríla. Nová právna norma, ktorá reagovala na petíciu sestier, im mala priniesť vyššie platy. Mnohé zdravotnícke zariadenia ju však obchádzali zmenou zmlúv a úväzkov sestier, čo odôvodňovali chýbajúcimi financiami. Vláda v reakcii na situáciu rozpustila rezervu 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. Jej použitie v nemocniciach plánuje ministerstvo podľa Lévyovej skontrolovať.