Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry by vedeli pomáhať pacientom viac, ale nemôžu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Vyplynulo to z diskusie účastníkov 8. celoslovenskej konferencie sestier pracujúcich v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti s medzinárodnou účasťou.

Trnava 19. júna (TASR) – Pacienti na Slovensku by mohli menej trpieť, ak by sestry v SR mohli bezodkladne indikovať analgetiká na základe reakcií pacienta v zmysle vopred dohodnutých kompetencií a algoritmov. Vyplynulo to z diskusie účastníkov 8. celoslovenskej konferencie sestier pracujúcich v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutočnila v dňoch 18. a 19. júna v Trnave.

Analgetiká môžu v súčasnosti sestry podávať iba na základe odporúčaní lekára. V mnohých prípadoch sa však pacientovi môže pohoršiť a sestra nemôže pacientovi pomôcť, pokiaľ nedostane pokyn od lekára. "Z diskusie medzinárodných odborníkov v oblasti ošetrovateľstva v odbore anestéziológie a intenzívnej starostlivosti vyplynulo, že je nutné zadefinovať kompetencie sestier špecialistiek v odbore anestéziológia a intenzívna starostlivosť, samozrejme, so zreteľom na potreby praxe a s prijatím zodpovednosti sestier za ošetrovateľský výkon. Prečo by aj sestra nemohla pomôcť pacientovi, pokiaľ vie?" uviedol predseda Sekcie sestier pracujúcich v anestéziológii a intenzívnej starostlivosti a člen Rady Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc.

Podobné problémy s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti na základe absencií kompetencií majú v ostatných krajinách Európskej únie. Sestier je čoraz menej, čo v neposlednom rade ohrozí kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť o pacienta. Podľa predsedu Profesnej a odborovej únie zdravotníckych pracovníkov v Českej republike Tomáša Válka v Čechách síce sú stanovené kompetencie, ale nezodpovedajú požiadavke a realite praxe. “V súčasnosti sa v ČR pripravuje nový zákon, ktorý by túto problematiku mohol vyriešiť, avšak poslanecká iniciatíva sa snaží zvrátiť vzdelávanie sestier na stredoškolskú úroveň, ktorá nerieši nedostatok sestier, ale, naopak, znemožní českej sestre pracovať v ostatných krajinách Európskej únie,“ konštatoval Válek.

Na konferencii sa zúčastnilo vyše 200 účastníkov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Srbska, aby prediskutovali aktuálne témy a otázky ich odbornosti. Počas dvoch dní v piatich odborných blokoch vystúpilo 40 prednášajúcich. Podujatie organizovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek v spolupráci s Fakultnou nemocnicou Trnava a Fakultou zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave. Informoval o tom Marcel Lincényi, mediálny poradca komory.