Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry chcú riešenie patovej situácie, do budúcna nevylučujú štrajk

Mária Lévyová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Problémy doteraz nahlásilo asi 10.000 sestier. Vyše 6000 sestrám mal byť úväzok rozdelený, po novom sú tak sčasti aj administratívne pracovníčky.

Bratislava 19. júna (TASR) - Sestry vyzývajú vládu, ministerstvá práce a zdravotníctva, ako aj parlament, aby urýchlene hľadali riešenie patovej situácie, ktorá nastala v súvislosti s plnením nielen ich mzdových požiadaviek.

Nepáči sa im tiež spôsob napĺňania nového zákona, ktorý im mal od apríla priniesť vyššie mzdy. Pre nové dodatky o rozdeľovaní úväzkov preto nevylučujú podnet na Ústavný súd SR pre porušovanie základných ľudských práv. Informovať chcú tiež medzinárodné organizácie s prosbou o pomoc.

"V prípade ignorovania našich požiadaviek poverili delegáti snemu radu komory vykonaním série krokov. Keďže komora nemá kompetencie odborovej organizácie, k plneniu uznesenia môže pristúpiť len prostredníctvom vlastných odborov," uviedla dnes prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Mária Lévyová. V súvislosti so spôsobom napĺňania novej právnej normy zdôraznila, že súčasný stav vytvára nebezpečný precedens a sestry preto žiadajú o zabezpečenie finančného krytia a zastavenie ich degradácie.

Šéf novovzniknutého odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský avizoval, že na jeseň sa uskutoční ustanovujúca členská schôdza. V prípade, že medzičasom nedôjde k náprave a plneniu, nevylučuje ani diskusiu o prípadnom vyhlásení štrajkovej pohotovosti. "Sestrám a pôrodným asistentkám už postupne pretiekol pohár trpezlivosti," upozornil.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Svätopluk Písecký
Lévyová dnes poukázala na skomplikovanie uplatňovania zákona o mzdách sestier. Sestry podľa jej slov očakávali, že peniaze z rozpustenia 50-miliónovej rezervy prídu do systému skôr. Upozornila tiež, že problémy doteraz nahlásilo asi 10.000 sestier. Vyše 6000 sestrám mal byť úväzok rozdelený, po novom sú tak sčasti aj administratívne pracovníčky. Inšpektoráty práce mali podľa zverejnených stanovísk sestrám v takýchto prípadoch odpovedať, že zákon porušený nebol.

Sestry okrem napĺňania zákona o ich mzdových požiadavkách volajú po kontrole personálnych normatívov v nemocniciach a ich prehodnotení, ako aj upravení postavenia sestier v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Žiadajú tiež zriadiť pracovnú skupinu na prípravu zákona o dlhodobej starostlivosti.

Ministerstvo sestry prekvapili. "Od prvého dňa vedieme naozaj korektné dialógy so sestričkami. Ministerka Zuzana Zvolenská na dané témy osobne rokovala s komorou, kde im vysvetľovala, že k 1. aprílu financie na ich platy neboli, od prvého dňa sa preto v rámci pár dní pripravil najrýchlejší možný spôsob, ako financie do systému dostať," poukázala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Peniaze má priniesť nový prerozdeľovací mechanizmus zdravotného poistenia medzi poisťovňami, ako aj rozpustenie rezervy 50-miliónov eur v štátnom rozpočte, čo poskytovatelia pocítia v druhom polroku. "Jediná možná legálna cesta je formou novely zákona, ktorá je momentálne v parlamente a čaká ju druhé a tretie čítanie. O týchto okolnostiach sestry veľmi dobre vedia a sú pravidelne informované," uzavrela.