Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry Ficovu ponuku neprijmú, vraj ani žiadna oficiálne nebola

Protest zdravotných sestier pred budovou Úradu vlády SR na Námestí slobody v Bratislave v stredu 2. októbra 2013. Na snímke protestujúce zdravotné sestry. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Garanciu platov vo verejnom sektore šéf kabinetu ponúkal sestrám na rokovaní začiatkom mesiaca.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Sestry neprijmú ponuku vlády Roberta Fica na garanciu ich minimálnych platov v štátnych aj samosprávnych nemocniciach. Nespokojné sestry žiadajú riešenie otázky ich platov po tom, čo Ústavný súd SR označil zákon, ktorý upravil mzdy všetkých sestier, za protiústavný. Komora sestier potvrdila, že návrh neprijímajú, podľa odborov však ani žiadny oficiálny neexistoval. Odpoveď, ktorú dnes poslali Úradu vlády, by pritom mala byť za obe organizácie.

"Odkiaľ disponujete všetci takými rečami, že máme ponuku," pýtala sa v piatok (11.10.) v reakcii na otázku, aká bude odpoveď pre vládu šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Podľa jej slov sestry žiadnu písomnú ponuku nemajú, všetko bolo povedané iba neformálne a v skutočnosti sa nič nedeje. Poznamenala, že písomný dokument dali iba sestry premiérovi, keď mu predložili deklaráciu svojich požiadaviek.

Garanciu platov vo verejnom sektore šéf kabinetu ponúkal sestrám na rokovaní začiatkom mesiaca. Podrobnosti návrhu následne na brífingu priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, zástupkyne komory ani odborov, ktoré stáli vedľa nej, jeho existenciu nepopreli. "Jediné, čo tu zaznelo, bola ponuka pána premiéra, že sa bude snažiť riešiť situáciu sestier vo verejnom sektore," uviedla vtedy šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Zástupkyne sestier na ďalší deň médiám avizovali, že o týždeň sa k nej oficiálne vyjadria, už vtedy však naznačovali, že nie je prijateľná. V piatok však už podľa odborov oficiálna ponuka neexistovala.

Komora sestier dnes oficiálne potvrdila, že premiérov návrh neprijímajú, keďže má diskriminovať sestry pracujúce v súkromnom sektore zdravotníctva - neštátnych nemocniciach a ambulantných zariadeniach. "Zdravotná starostlivosť je hradená z verejných zdrojov, sestry a pôrodné asistentky pracujú vo verejnom záujme a štát reguluje ich povolanie, preto sme presvedčení, že aj mzdy sestier majú byť hradené z verejných prostriedkov bez ohľadu na to, v akom zariadení pracujú," napísala v stanovisku komora. Poukázala na to, že ani v prípade lekárov štát nerozlišuje, či pracujú v štátnych alebo neštátnych zariadeniach.

Podľa Kaveckej je teraz na ťahu premiér Fico, ktorému sestry predložili šesťbodovú deklaráciu. Okrem legislatívnej garancie ich platov požadujú aj riešenie personálnych normatívov v nemocniciach či situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb. "Odovzdali sme deklaráciu a očakávame, že sa k tomu postaví ako premiér tejto krajiny a bude s nami chcieť rokovať," povedala s tým, že im mal sľúbiť pozvanie na spoločné stretnutie.

Podotkla, že nevie, aký je u premiéra bontón a pýtala sa, či mu má tento sľub pripomínať. Fico sestry prvýkrát prijal v ten deň, ako na Úrad vlády doručili žiadosť o stretnutie. Zaniesli ju tam z ich trojdňovej protestnej stanovačky pred sídlom kabinetu. Predtým sa pritom do médií viackrát vyjadrili, že sa s ním chcú stretnúť, žiadnu žiadosť však neposlali.