Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry žiadajú vyriešiť situáciu ohľadne zákona, ktorý upraví ich mzdy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Odbory sú sklamané prístupom ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej pri riešení vzniknutej situácie.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Sesterské odbory vyzývajú ministerstvo zdravotníctva, aby pripravilo taký legislatívny návrh upravujúci mzdy sestier a pôrodných asistentiek, ktorý by bol v súlade so slovenskou ústavou. Zákon, ktorý pôvodne od minuloročného apríla upravil ich mzdy, má v súčasnosti pozastavenú účinnosť rozhodnutím Ústavného súdu SR.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPa) je podľa svojej predsedníčky Moniky Kaveckej sklamané prístupom ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej pri riešení vzniknutej situácie. "Od začiatku augusta, teda viac ako mesiac, leží u ministerky žiadosť o osobné stretnutie, na ktoré do dnešného dňa nereagovala," povedala Kavecká.

Odbory upozorňujú, že práve sestry a pôrodné asistentky sú tie, ktoré vykonávajú prevažnú väčšinu odborných úkonov súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou o pacienta. "Preto ignorovanie našich oprávnených mzdových požiadaviek považujeme za nezáujem vládnej moci o zlepšenie kvality zdravotnej starostlivosti a o celkovú stabilizáciu situácie v slovenskom zdravotníctve," skonštatovala Kavecká.

Ako poznamenala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková, ministerstvo na zákon o platoch sestier nezabudlo. V súčasnosti však čaká na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré zatiaľ nemá k dispozícii. Bez toho sa podľa jej slov ministerstvo nemôže nikam ďalej posunúť, čo malo pred letom vysvetliť aj sestrám. Po tom, čo ho ministerstvu doručia a naštuduje si ho, bude možné začať s prípravou legislatívy. "Nemôžeme to urýchliť," doplnila Čižmáriková.