Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestrám nad 50 rokov môžu prideliť nočné bez ich súhlasu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rozhodol tak ÚS SR. Ustanovenie Zákonníka práce, o ktorom rozhodoval súd prijala ešte vláda Ivety Radičovej v roku 2011.

Košice 4. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (3. 7.) rozhodol, že ustanovenie Zákonníka práce o potrebnom súhlase zdravotnej sestry a pôrodnej asistentky vo veku nad 50 rokov s výkonom nočnej práce je v rozpore s Ústavou SR. Ustanovenie prijal parlament v novele Zákonníka práce v júli 2011 za vlády Ivety Radičovej. Na Ústavnom súde SR ho následne spolu s ďalšími časťami novely napadla skupina poslancov NR SR za Smer-SD.

Príslušné ustanovenie v paragrafe 98 v odseku 10 Zákonníka práce znie: "Predpokladom výkonu nočnej práce zamestnanca, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie sestra a pôrodná asistentka podľa osobitného predpisu a ktorý dovŕšil vek 50 rokov, je súhlas tohto zamestnanca s výkonom práce v noci." Podľa ÚS ide o rozpor s Ústavou SR v častiach o právnom štáte a rovnosti ľudí v dôstojnosti a právach.

ÚS SR pod vedením podpredsedu Milana Ľalíka na neverejnom zasadnutí pléna v ďalších častiach návrhu skupiny poslancov NR SR nevyhovel alebo konanie zastavil. K rozhodnutiu sa pripojí odlišné stanovisko sudcov Ľudmily Gajdošíkovej, Lajosa Mészárosa a Milana Ľalíka.

TASR o tom informovala Martina Demčáková z tlačového a informačného odboru ÚS SR.