Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry odkázali nemocniciam, že ohľadne ich miezd zavádzajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Komora upozornila, že slová predstaviteľov ANS v žiadnom prípade neupokojili sestry a nespejú k stabilizácii tejto pohnutej situácie.

Bratislava 20. júla (TASR) - Vyhlásenie Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá odporučila svojim členom neznižovať platy zdravotných sestier v dôsledku pozastavenia účinnosti zákona o ich mzdách, považuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) za zavádzajúce.

"V problematike menej zorientovaní ľudia mohli nadobudnúť pocit, že všetko je v úplnom poriadku a k porušovaniu zákona v ústavných zdravotníckych zariadeniach, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu, nedochádza," uviedla komora.

Komora upozornila, že slová predstaviteľov ANS v žiadnom prípade neupokojili sestry a nespejú k stabilizácii tejto pohnutej situácie. "Vyjadrujeme vážne obavy, že sestry sa nedočkajú rýchlej nápravy a zmien, o ktoré žiadajú tak zamestnávateľov, ako aj predstaviteľov vlád za posledných 20 rokov," napísala komora vo svojom stanovisku.

Realita je totiž podľa komory taká, že nemocnice, až na niektoré výnimky, neupravili mzdy sestier v súlade so zákonom platnom od apríla. "Naopak, pod nátlakom ich prinútili podpísať dodatky k zmluvám o rozdelení pracovných úväzkov. Väčšina nemocníc tak zvýšila sestrám a pôrodným asistentkám plat len o niekoľko desiatok eur alebo nezvýšila vôbec," poukázali sestry.

Komora odsúdila, že asociácia nevyzvala zamestnávateľov na zrušenie "protizákonných" dodatkov k pracovným zmluvám sestier a pôrodných asistentiek. "Tie boli vytvorené za účelom obchádzania zákona o minimálnych mzdových nárokoch," doplnila SKSaPA. Sestry odkázali, že považujú za absolútne neprijateľné, aby nemocnice dostali finančné prostriedky z rezervy štátu na pokrytie mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek a nepoužili ich v plnej výške na tento účel.