Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry a pôrodné asistentky žiadajú vyvodenie zodpovednosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa predsedníčky odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej sú sestry opakovane znepokojené z toho, ako Národná rada prijíma protiústavné zákony.

Bratislava 4. júla (TASR) - Sestry a pôrodné asistentky žiadajú od poslancov, aby prijali zodpovednosť a vyvodili dôsledky za svoje rozhodnutia. Reagovali tak na stredajšie (3.7.) rozhodnutie Ústavného sudú (ÚS) SR.

Ten dospel k záveru, že ustanovenie Zákonníka práce o potrebnom súhlase zdravotnej sestry a pôrodnej asistentky nad 50 rokov s výkonom nočnej práce je v rozpore s Ústavou SR.

"Sme hlboko a opakovane znepokojené z toho, ako Národná rada (NR) SR prijíma protiústavné zákony," uviedla predsedníčka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká.

Podľa nej sestry vláda opäť oklamala, pretože napadnuté ustanovenie bolo v roku 2011 zakomponované do Zákonníka práce ako benefit.

Kavecká pripomenula, že si toto znenie vyrokovali ako nárok za to, že žiadali skorší odchod do dôchodku. Dodala, že išlo o protihodnotu na vyváženie práce nad rámec povinností vyplývajúcich z nepretržitej prevádzky v zdravotníctve.

Príslušné znenie v paragrafe 98 v odseku 10 Zákonníka práce znie: "Predpokladom výkonu nočnej práce zamestnanca, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie sestra a pôrodná asistentka podľa osobitného predpisu, a ktorý dovŕšil vek 50 rokov, je súhlas tohto zamestnanca s výkonom práce v noci." Podľa ÚS ide o rozpor s Ústavou SR v častiach o právnom štáte a rovnosti ľudí v dôstojnosti a právach.

Toto ustanovenie prijal parlament v novele Zákonníka práce v júli 2011 za vlády Ivety Radičovej. Na Ústavnom súde SR ho následne spolu s ďalšími časťami novely napadla skupina poslancov NR SR za Smer-SD.