Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry prídu na budúci týždeň pred Úrad vlády aj Ústavný súd

Protestné zhromaždenie sestier a pôrodných asistentiek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sestry, ktoré už v minulosti prišli pred parlament či Ústavný súd, možnosť protestu naznačili už po stredajšom (25.9.) rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Sestry, ktoré sú nespokojné s riešením ich platovej otázky, chystajú na budúci týždeň podľa informácií TASR protesty pred Úradom vlády SR v Bratislave aj pred Ústavným súdom SR v Košiciach. Akciu už evidujú na košickom magistráte, bratislavské Staré Mesto zatiaľ nemá hlásené nič. Sesterské odbory sa k informáciám nevyjadrujú.

V Košiciach je podľa magistrátu akcia nahlásená od 2. do 5. októbra, denne od 10.00 h do 16.00 h. Prísť by na ňu malo 200 ľudí, pričom sa má konať 50 metrov od budovy Ústavného súdu. Protest v Košiciach má slúžiť na podporu zhromaždenia pred Úradom vlády, kde by malo vyrásť stanové mestečko.

Sestry, ktoré už v minulosti prišli pred parlament či Ústavný súd, možnosť protestu naznačili už po stredajšom (25.9.) rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. "Sestry sa musia, bohužiaľ, preukázať aj tým, že sa dostavia na určité miesto a určitým spôsobom prejavia svoj názor," povedala po stretnutí predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. Informácie o pripravovaných akciách potvrdiť ani komentovať nechcela.

Ústavný súd SR v júni rozhodol, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý mal od minuloročného apríla upraviť ich platy, nie je v súlade s Ústavou SR. Jedným z hlavných dôvodov tohto rozhodnutia bolo to, že by vyššie platy zdravotných sestier ohrozili majetok prevádzkovateľov súkromných a neštátnych ambulancií.