Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry sa pre riešenie ich miezd obrátia na ombudsmanku

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od účinnosti zákona sestry a pôrodné asistentky zaznamenali viaceré snahy zamestnávateľov o hľadanie spôsobov, ako sa vyhnúť naplneniu zákona.

Bratislava 20. júna (TASR)- Zdravotné sestry sa chcú pre vyhýbanie sa zvyšovaniu ich miezd napríklad rozdeľovaním úväzkov obrátiť s podnetom na prešetrenie postupu štátnych orgánov a jednotlivých zdravotníckych a nezdravotníckych zariadení v súvislosti s uplatňovaním nového zákona o mzdách sestier a pôrodných asistentiek na verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú.

Právna norma mala od apríla priniesť sestrám vyššie mzdy.

Ako upozornila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová, od účinnosti zákona sestry a pôrodné asistentky zaznamenali viaceré snahy zamestnávateľov o hľadanie spôsobov, ako sa vyhnúť naplneniu zákona, teda priznaniu minimálneho mzdového nároku sestrám a pôrodným asistentkám. "Dialo sa to a stále deje v rôznych formách," poukázala.

Mnohé zdravotnícke zariadenia a zariadenia sociálnych služieb prinútili podľa jej slov sestry a pôrodné asistentky k podpisom dodatkov k pracovnej zmluve, respektíve novej zmluvy, s úväzkom rozdeleným na prácu sestry a prácu buď administratívneho pracovníka alebo zdravotníckeho asistenta.

"Tento spôsob zmeny pracovnej zmluvy slúži výlučne na obchádzanie zákona, pretože počas pracovnej doby vykonávajú tie isté pracovné činnosti ako pred 1. aprílom," uzavrela Lévyová.