Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry sú nespokojné, v čiernych tričkách prídu opäť pred parlament

Zdravotné sestry oblečením čiernych tričiek podporili protest zdravotných sestier za lepšie mzdové a pracovné podmienky, 17. mája 2011 vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predseda Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský vyzval všetky sestry, aby si obliekli čierne tričká.

Bratislava 13. júla (TASR) - Zdravotné sestry na protest proti rozhodnutiu Ústavného súdu SR pozastaviť účinnosť zákona, ktorý im od apríla upravil mzdy, zorganizujú v utorok 24. júla zhromaždenie pred Národnou radou SR. Sestry prídu pred parlament rovnako ako vlani v čiernych tričkách.

Podľa predsedu Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliama Záborského to má byť symbol toho, že sestry opäť začínajú odznova. Zároveň vyzval všetky sestry, aby si v tento deň tiež obliekli čierne tričká. Odborársky šéf by mal vtedy vystúpiť v parlamentnom zdravotníckom výbore.

Sestry sú podľa jeho slov aj naďalej za slušnú formu vyjednávania, do budúcnosti však nevylučujú žiadne kroky. Informovať o nich však chcú až na základe vývoja. "Uvidíme, čo prinesie jeseň," konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Ako však upozornil Záborský, pokiaľ zlyhá slušnosť a štát a inštitúcie budú slepé, budú musieť sestry pristúpiť aj k menej populárnym krokom. Koľko sestier by sa mohlo zapojiť do prípadných hromadných výpovedí, Lévyová zatiaľ nechce komentovať, keďže nechce zavádzať verejnosť.

Tu bude player


"Tým, že sa pozastaví účinnosť zákona, nepozastavia sa naše aktivity," poukázala Lévyová s tým, že sestry by boli rady, keby im jednotlivé vlády prestali deklarovať zmeny, ale keby sa ich aj dočkali. Komora privítala iniciatívu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, ktorá listom apelovala na regionálne nemocnice, aby použili peniaze z rozpustenia rezervy 50-miliónov eur v štátnom rozpočte na mzdy zdravotníkov. Sestry sa však napriek tomu obávajú, že vo viacerých zariadeniach sa tieto peniaze použijú na dlhy.

Záborský tiež poukázal na problémy asi 10.000 sestier, ktoré podpísali nové dodatky k pracovným zmluvám, v ktorých sa im delili úväzky. Tvrdí, že sú porušované ich pracovné aj ústavné práva, o čom mal dnes hovoriť aj s europoslankyňou Monikou Flašíkovou-Beňovou (Smer-SD). Pripomenul tiež, že 200 sestier, ktoré dodatok podpísať odmietli, dostali výpovede. Najhoršiu situáciu majú podľa jeho slov sestry v lučeneckej, spiškoskonovoveskej a žiarskej nemocnici.

Minulý rok tiež v čiernom

Čiernu priniesli sestry na tričkách pred parlament aj vlani v máji. Sestry vtedy zároveň doručili do NR SR petičné hárky s podpismi takmer štvrť milióna ľudí, ktorí podporili akciu sestier s názvom "Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?".

V reakcii na petíciu vznikol zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Jeho účinnosť na svojom stredajšom (11. 7.) neverejnom zasadnutí pozastavil Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory.

MOST-HÍD: Rozhodnutie ÚS SR o platoch sestier je poľutovaniahodné

Strana Most-Híd považuje za poľutovaniahodné stredajšie (11.7.) rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý pozastavil účinnosť zákona o zvýšení platov zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.

Ako uviedla hovorkyňa strany Nikoleta Kovácsová, Most-Híd vníma pozitívne prístup súkromných lekárov, ktorí ubezpečili zdravotné sestry, že aj napriek rozhodnutiu ÚS nebudú meniť ich platy.

Zdravotné sestry na protest proti rozhodnutiu Ústavného súdu SR pozastaviť účinnosť zákona, ktorý im od apríla upravil mzdy, zorganizujú zhromaždenie pred Národnou radou SR. Sestry prídu pred parlament rovnako ako vlani v čiernych tričkách.