Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry v súkromných ambulanciách nie sú nespokojné

Protest zdravotných sestier pred budovou Úradu vlády SR na Námestí slobody v Bratislave v stredu 2. októbra 2013. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Určite tieto sestry neboli stanovať, tvrdí prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Sestry v súkromných ambulanciách nie sú nespokojné so svojimi platmi a určite neboli minulý týždeň stanovať pred Úradom vlády. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor. Priemerne sestry podľa ASL v neštátnych ambulanciách zarábajú 750 eur. Dodal, že by im súkromní lekári platy radi zvýšili, potrebovali by však viac peňazí od štátu. Súkromní lekári však trvajú na tom, že mzda lekára musí predstavovať minimálne 1,5-násobok mzdy sestry, optimálne by to mal byť 2,2-násobok.

Prezident asociácie tvrdí, že ak by sa štát rozhodol prijať nový zákon o mzdových nárokoch zdravotníkov, musí garantovať zvýšenie peňazí do neštátneho ambulantného sektora. Asociácia tvrdí, že súkromné ambulancie by na vykrytie vyšších platov lekárov a sestier potrebovali okolo 70 miliónov eur. „Akákoľvek realizácia nového jednotného zákona o odmeňovaní zdravotníkov musí počítať s týmito mzdovými nákladmi. Riešenie ako dostať tieto finančné prostriedky do neštátnych ambulancií je pomerne jednoduché a to zmenou súčasných platobných mechanizmov zdravotných poisťovní,“ vyhlásil Pásztor.

Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej nejde o to, či sú sestry spokojné alebo nie, ale o to, aby nerobili za minimálnu mzdu ako nekvalifikovaní robotníci. Sestry s minimálnou mzdou pritom podľa nej pracujú aj v ambulanciách, určite však o tom nebudú chcieť rozprávať. "Ide o ten štatút sestry, aby nemali minimálnu mzdu, pretože vyštudovali to povolanie, majú zodpovednosť za pacientov, či už v ambulancii alebo lôžkovej časti, poskytujú ošetrovateľskú starostlivosť, praktizujú odborné výkony," uviedla dnes pre TASR.

Na Slovensku je asi 8000 neštátnych ambulancií. Fixný personálny náklad na jednu ambulanciu, keď sa berie do úvahy jeden lekár, jedna sestra, predstavuje podľa ASL 2800 eur mesačne. V tejto sume sú zarátané zvýšené platové nároky sestier. V prepočte na 8000 ambulancií to ročne predstavuje 268,8 milióna eur. Lekári podľa Pásztora v niektorých regiónoch Slovenska zarábajú tak, že v Bratislave by za to nepracovala ani lepšia sekretárka. Neštátny ambulantný sektor je podľa Pásztora pomerne stabilný, funguje efektívne a neprodukuje ani cent štátneho dlhu. „Akékoľvek nepremyslené kroky môžu túto stabilitu ohroziť, ako sa o tom píše aj v náleze Ústavného súdu SR o nesúlade Zákona o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek s Ústavou SR,“ podčiarkol prezident asociácie.

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) dnes povedala, že ambulantní lekári sú najzraniteľnejšou časťou zamestnávateľov. "Takže musíme bremeno, ktoré na nich kladieme, rozložiť tak, aby pokiaľ od nich požadujeme nejakú povinnosť, aby mali reálnu a objektívnu možnosť ju naplniť," uznala ministerka.

Sestry na bratislavskom Námestí slobody rozložili na protest za vyššie platy od stredy (2. 10.) do piatka (4. 10.) asi dve desiatky stanov. Okrem legislatívnej garancie ich platov požadujú aj riešenie personálnych normatívov v nemocniciach či situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb. Premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) vo štvrtok (4. 10.) predložili šesťbodovú deklaráciu, kde zhrnuli všetky svoje požiadavky. Žiadajú napríklad aj lacnejšie lieky či kratší pracovný čas pre zdravotníkov pracujúcich vo viaczmenných prevádzkach.