Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sezóna tráv sa prejavila vyššími hladinami ich peľu v ovzduší

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, v Nitre a v Bratislave.

Banská Bystrica 2. júna (TASR) - V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ tráv a peľ ihličnanov. „Pár dní bez zrážok prinieslo nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší,“ informovala TASR Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nej najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, v Nitre a v Bratislave. „Vysoké koncentrácie dosahoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. Najvyššiu hladinu peľu borovicovitých zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, v Žiline, v Košiciach a v Bratislave,“ zdôraznila.

Ako dodala, klesajúcu tendenciu majú naďalej denné koncentrácie peľu drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, javora, orecha, duba a buka. „V ovzduší sa vyskytoval aj peľ platanu, pagaštanu a bazy. Stúpli denné hladiny peľu bylín - skorocel, štiav, mrkvovité a pŕhľavovité,“ doplnila.

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prechádza svojím prvým vrcholom a pri slnečnom a veternom počasí predpokladáme vysoké denné koncentrácie tohto najsilnejšieho alergénu v ovzduší,“ skonštatovala Lafférsová prognózu peľovej situácie na Slovensku. „Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých bude dominovať v ovzduší na väčšine územia, takže naďalej môžeme očakávať žlté povlaky tohto peľu na autách, parapetoch i balkónoch,“ ukončila.