Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sieťovým lekárňam aj vernostným systémom má byť koniec

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Poskytovanie zliav v lekárňach a legalizáciu sieťových lekární priniesol vlaňajší nový zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý platí od decembra 2011.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Vernostným systémom a sieťovým lekárňam má byť po pár mesiacoch koniec.

Ministerstvo zdravotníctva totiž v návrhu novely zákona o liekoch zavádza opätovný zákaz vernostných systémov a taktiež stanovuje podmienku, že jedna osoba môže získať povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti len v jednej verejnej lekárni a v jednej pobočke verejnej lekárne, čo znamená koniec sieťovým lekárňam. Právna norma by mala v prípade schválenia na vláde, v parlamente a podpise prezidenta platiť od 2. januára 2013.

V prípade vernostných systémov šlo podľa ministerstva o opatrenie marketingového charakteru, ktoré oslabuje odborný a zdravotnícky charakter činnosti. Ako sa konštatuje v materiáli, konkurenčný boj medzi lekárňami o pacienta sa má viesť na odbornej úrovni.

"Vernostné systémy sú nesystémovým opatrením, pretože v celom zákone sa marketingové aktivity zakazujú a platné znenie zákona umožňuje používať ich len poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach a v pobočkách verejných lekární a sú zacielené na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, na pacientov ako priamych užívateľov liekov," píše sa v návrhu.

Poskytovanie zliav v lekárňach a legalizáciu sieťových lekární priniesol vlaňajší nový zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý platí od decembra 2011. Tento krok dlhodobo kritizuje Slovenská lekárnická komora. Poskytovanie zliav je v súčasnosti dobrovoľné a v prípade, že sa lekáreň rozhodne poskytovať zľavy pacientom, tak 50 percent z výšky zľavy, ktorú poskytla pacientovi, musí poskytnúť aj zdravotnej poisťovni. Vernostné zľavy sa ponúkajú najmä v sieťových lekárňach.

Ministerstvo zároveň v právnej norme navrhuje sprísnenie podmienok pre odborných garantov lekární. Každá lekáreň by tak opäť mala mať svojho vlastného odborného garanta, pričom licenciu by mohol získať iba farmaceut s päťročnou praxou. V súčasnosti musí mať trojročnú prax.