Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SK MTP je nespokojná so zvýšením miezd zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Komora zároveň vyzýva predstaviteľov štátu na stabilizovanie zdravotníctva zastavením hromadiacich sa výpovedí.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) nie je spokojná so zvýšením miezd zdravotníkov, ktoré schválil parlament. "Koeficienty nekorešpondujú s našimi návrhmi a takisto nie sme spokojní so zohľadnenými rokmi praxe," uviedla prezidentka komory Iveta Šluchová.

"Zdravotnícky pracovník sa po odpracovaní 20 rokov zasekne v systéme a nebudú sa mu ďalšie odpracované roky započítavať," poznamenala Šluchová. Schválenie návrhu považuje za fatálne, bezprecedentné zlyhanie.

Komora zároveň vyzýva predstaviteľov štátu na stabilizovanie zdravotníctva zastavením hromadiacich sa výpovedí. "Žiadame, aby sa prestalo hazardovať s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti," uviedla.

Parlament v stredu schválil zvýšenie miezd zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Zohľadňovať sa po novom majú aj roky praxe. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 132, proti jeden.