Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komora sestier: Je pozitívne, že nám vláda venuje pozornosť

Ilustračná snímka. Foto: Oliver Ondráš

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek oslovila ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), aby spoločne hľadali možnosti na zlepšenie práce sestier a pôrodných asistentiek.

Bratislava 8. júna (TASR) - Pozornosť, ktorú venuje sestrám a  a ošetrovateľstvu programové vyhlásenie vlády (PVV) pre oblasť zdravotníctva, vníma Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) pozitívne. Zdôvodňuje to tým, že sa doteraz ani v jednom tieto otázky neriešili. Ako pre TASR zhodnotila prezidentka komory Iveta Lazorová, do programového vyhlásenia sa dostali témy, ktoré má už mnoho krajín Európskej únie dávno za sebou, ako napríklad posilňovanie úlohy ošetrovateľstva v zdravotníckom systéme.

"Bolo by oveľa viac tém v ošetrovateľstve, ktoré by si zaslúžili pozornosť, čo neznamená, že ich nebudeme nastoľovať a riešiť. Tento krok vlády vnímame pozitívne, pretože dlhodobo upozorňujeme na príčiny a dôsledky nedostatku sestier a pôrodných asistentiek, na nedostatočné ohodnotenie, na nedostatočné investície do zlepšenia pracovných podmienok sestier, v dôsledku čoho nie je záujem robiť toto povolanie," uviedla.

Vláda sa podľa Lazorovej nevenuje riešeniu nedostatku sestier a pôrodných asistentiek, na rozdiel od lekárov, ktoré sú podľa štatistík hlboko pod priemerom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Podľa jej slov absentuje aj zmienka o plánovaní ľudských zdrojov v zdravotníctve. "V časti reforma ambulantnej starostlivosti vláda dostatočne nevyužíva príklady dobrej praxe a nespomína uplatnenie sestier s pokročilou praxou. Sestry by mohli pri nedostatku všeobecných lekárov pomôcť zefektívniť ambulantný systém a samostatne vykonávať mnoho odborných činností," zhodnotila Lazorová.

Myslí si, že by sa vláda mala usilovať o posilnenie postavenia stavovských organizácií v zdravotníctve pri tvorbe legislatívy, rovnako ako si to dala v PVV za cieľ pri pacientskych organizáciách. "Komory si plnia úlohy, ktoré im uložil zákon, a vykonávajú prenesený výkon štátnej správy. Ak chce štát zachovať rovnováhu v rezorte, nemôže sa k profesijným a odborným spoločnostiam už naďalej stavať macošsky," komentovala.

Komoru prekvapili aj kultúrno-etické oblasti, ktoré sa dostali do PVV v oblasti zdravotníctva, vzhľadom na to, že doposiaľ nezachytili potrebu ich riešenia zo strany odborných spoločností, profesionálnych združení alebo samotných pacientov.

Lazorová si tiež myslí, že úprava kompetencií sestier a pôrodných asistentiek by mala byť benefitom pre pacienta, ktorá by okrem iného priniesla napríklad skvalitnenie starostlivosti či nižšiu záťaž pre pacienta.

SK SaPA preto oslovila ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), aby spoločne hľadali možnosti na zlepšenie práce sestier a pôrodných asistentiek. Lazorová verí, že tento krok prinesie aj výsledok v podobe lepšej starostlivosti o pacientov, ako aj záujmu robiť povolanie sestry a pôrodnej asistentky.