Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Skalická nemocnica bude mať novú magnetickú rezonanciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výmenu prístroja bude sprevádzať aj čiastočná rekonštrukcia priestorov pracoviska.

Skalica 5. mája (TASR) - Fakultná nemocnica AGEL Skalica začala s prácami na výmene prístroja magnetickej rezonancie (MRI). Cieľom celého projektu je obnova materiálno-technického vybavenia nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Doterajší prístroj v nemocnici slúžil 12 rokov. "Vďaka inováciám sa skráti doba potrebná na vyšetrenia pacienta. V prvom rade je to vďaka rýchlosti získavania jednotlivých sekvencií, a aj vďaka zníženiu potreby opakovania sekvencií pri niektorých pacientoch," uviedla vedúca lekárka pracoviska Mária Dušenka.

Obnova pracoviska je základným pilierom plánu reprofilizácie nemocnice do budúcna, s cieľom udržať a rozšíriť MRI diagnostiku, ktorá je potrebná pre lekárske odbory chirurgia, ortopédia, vnútorné lekárstvo, gynekológia, onkológia, neurológia, urológia, otorhinolaryngológia aj traumatológia.

"Oddelenie rádiológie realizuje ročne v priemere 17.000 výkonov, pričom počet MR výkonov sa pohybuje v rozmedzí 3057 v roku 2020 až 3336 v roku 2022. Len v tomto roku, sme za štyri mesiace, zrealizovali 992 vyšetrení. Po zabezpečení optimálneho počtu personálu plánujeme v budúcnosti otvorenie prevádzky aj v poobedných hodinách, čo prispeje k skráteniu čakacej doby na termín vyšetrenia," doplnila vedúca lekárka.

Nemocnica prevádzkuje jediný MRI prístroj v celom okrese. "Naviac hraničí s troma okresmi, z ktorých dva nemajú takéto pracovisko. Značná časť pacientov mieri práve do Skalice. Výnimkou nie sú ani pacienti z bratislavského regiónu," informovala Dušenka.

Výmenu prístroja bude sprevádzať aj čiastočná rekonštrukcia priestorov pracoviska. "Stavebné úpravy zahŕňajú realizáciu rozvodov inštalácií inžinierskych sietí a energií. Taktiež sa budú realizovať nové rozvody vzduchotechniky či povrchové úpravy podláh a stien," povedal ekonomicko-technický námestník Ivan Medlen.

Práce výrazne neovplyvnia fungovanie ostatných pracovísk rádiologického oddelenia. "Počas realizácie môže byť zvýšená hlučnosť, prašnosť alebo zvýšený pohyb cudzích osôb, avšak pacientom ani zamestnancom práce neohrozia iné vyšetrenia v rámci prevádzky nemocnice," doplnil Medlen.

Všetky práce vrátane zaškolenia personálu by mali trvať zhruba tri mesiace a pacientom bude slúžiť nová diagnostická technológia od augusta.